Bezuinigingen Oba: vestigingen Spaarndammerstraat en Bos en Lommerweg in gevaar

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

De bezuinigingsopdracht die de Oba heeft gekregen van de gemeente, brengt onder andere de vestigingen in de Spaarndammerstraat en aan de Bos en Lommerweg in gevaar. De gemeente wil dat de Oba ‘het vestigingennetwerk gaat herijken’, wat er volgens directeur Martin Berendse in NRC op neerkomt dat vestigingen moeten gaan sluiten. “Stadsdeel West heeft vijf dependances. Eén van de twee kleinere moet weg: in de Spaarndammerbuurt of Bos en Lommer.”
Volgens een woordvoerder wil de Oba hiermee ‘een signaal afgeven aan de gemeente’. “In de zin van ‘pas op dit staat er op het spel’. De gemeente wil wel investeren in de Huizen van de Wijk en andere initiatieven in buurten, maar vergeet dat wij die functie ook al hebben. We zijn meer dan een uitgiftepunt van boeken en juist een plek voor kwetsbare bewoners.” Als voorbeeld noemt de woordvoerder de spreekuren waar buurtbewoners geholpen kunnen worden met digitale vaardigheden.
In oktober kondigde de gemeente aan dat de Amsterdamse bibliotheken 1,5 miljoen euro per jaar moeten bezuinigen. De bibliotheken hebben 26 filialen, waarvan 5 in West. Elk filiaal in Amsterdam zou 30.000 bewoners moeten bedienen.