Ruim 500 woningen op terrein tennispark Sloterplas

Impressie van de nieuwe woonwijk bij de Sloterplas. (Beeld VORM)
Hoogstins2024

Op het terrein van Tennispark Sloterplas komt een nieuwe woonwijk met 550 woningen en diverse voorzieningen, waaronder een sportpark. Projectontwikkelaar VORM kan naar verwachting in de zomer van 2023 starten met bouwen op deze plek in Nieuw-West.

Door ‘stapeling’ in het bouwontwerp kunnen de populaire tennisfaciliteiten worden behouden, stelt VORM. Er ontstaat een ‘modern sportpark met tien tennisbanen, waarvan twee indoor en vier padelbanen’, aldus het persbericht. Met de ondertekening van de afsprakenbrief voor de gebiedstransformatie is de ontwikkeling een stap dichterbij.

Sociaal inclusief
Tennispark Sloterplas  –naar ontwerp van Arens en Gelauff & Basic City– omvat 550 woningen, een sportcomplex, horecagelegenheden en een brede school. Het woningaanbod bestaat straks uit dertig procent sociale huur, veertig procent middenhuur en dertig procent vrije sector huur en -koop. Een groot gedeelte is bestemd voor jonge gezinnen. Volgens VORM ontstaat er ‘een sociaal inclusieve wijk’ voor jong en oud en verschillende inkomensklassen.

Behoud tennisbanen
De bouw van Tennispark Sloterplas vindt plaats op de grond van het huidige tennispark. In het oorspronkelijke plan van de gemeente was geen ruimte meer voor tennis. ‘Stapeling’ in het bouwontwerp bleek de uitkomst om de populaire tennisfaciliteiten voor de buurt te behouden.

Luisteren
“Tennispark Sloterplas bewijst dat als gemeenten, ontwikkelaars en bewoners naar elkaar luisteren, creatief zijn en open staan voor nieuwe ideeën we meer en sneller kunnen bouwen en daarmee de woningnood sneller kunnen oplossen”, aldus Hans Meurs, CEO van VORM. 

Stadsverwarming
Gebouwen worden aangesloten op een hybride syteem van het stadsverwarmingsnet van Vattenval dat voor de warmte en koeling van de woningen zorgt. Gevels worden bekleed met planten en bieden nestelmogelijkheden, dak en tennisbanen worden gedeeltelijk groen uitgevoerd. De wijk wordt ook autoluw. De oplevering staat gepland najaar 2026.