Toch hotel in ‘Gat van de Kinkerbuurt’ 

Op het braakliggende terrein aan de J.P. Heijestraat mag nu toch een hotel komen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In het ‘Gat van de Kinkerbuurt’ mag toch een hotel worden gebouwd. Het dagelijks bestuur van stadsdeel West heeft besloten alsnog een omgevingsvergunning te verlenen aan de projectontwikkelaar. Die wil hotelappartementen bouwen op het braakliggende terrein op de hoek van de J.P. Heijestraat en Borgerstraat. 

De juridische strijd rond het terrein in Oud-West duurt al negen jaar. Vroeger stonden er sociale huurwoningen, die zijn gesloopt. Buurtbewoners maakten massaal bezwaar tegen plannen voor een appartementenhotel, winkels en café-restaurant. Zij willen betaalbare woningen.

Hotelbeleid
Stadsdeel West -dat het hotelproject in 2015 eerst nog mogelijk wilde maken- weigerde in 2020 alsnog de omgevingsvergunning met als belangrijkste argument dat een hotel niet past binnen het nieuwe hotelbeleid van de gemeente. De strijd leek beslecht, maar de Raad van State vernietigde dit besluit.

‘Helaas’
Het dagelijks bestuur zegt een voorkeur te hebben voor woningbouw, evenals omwonenden en de stadsdeelcommissie West. Maar volgens dagelijks bestuurder Thomas Hermans zijn er geen gronden meer gevonden om de vergunning te weigeren. Hij zei dinsdagavond tegen de stadsdeelcommissie dat de vergunning wel verleend moet worden. “Helaas, want we hebben daar ook liever woningen dan een hotel.”

Geen supermarkt
De plannen zijn gedeeltelijk aangepast, zo meldt de ontwikkelaar in een brief aan de gemeente. Zo komt er in het nieuwbouwcomplex toch geen supermarkt, geen dakterras en geen kelderbak. De rest van het plan blijft in grote lijnen hetzelfde. Dat betekent dat er in het ‘Gat van de Kinkerbuurt’ ondanks alle bezwaren wat de gemeente betreft toch een appartementenhotel met 55 kamers mag worden gebouwd. Buurtbewoners kondigden woensdag nieuwe juridische stappen aan tegen de hotelplannen.

DeWestkrant