Bij Het Arbeiderspaleis is werken dikke pret

"We willen dat de plek uitgroeit tot een ontmoetingsplek voor de buurt"

Van links naar rechts: Willem Jan, Maikel en Febe. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Het Arbeiderspaleis is een nieuwe koffiebar, flexwerkplek en vergaderlocatie in de Oostzaanstraat. Op zaterdag 4 maart gaat het buurtcafé open. Je kunt er dan ook terecht voor een borrel of avondmaaltijd. Er komt een daghap. Maar als je een drankje koopt, kun je er ook aanschuiven met je eigen eten. “Desnoods warmen wij het voor je op.”

“Het motto van architect Michel de Klerk vind ik fantastisch. ‘Niets is mooi genoeg voor de arbeider die al zolang zonder schoonheid heeft moeten leven’, zei hij.
Bij de verbouwing van mijn zaak in de Oostzaanstraat zaten deze woorden in mijn achterhoofd”, vertelt Maikel van Rooij. Sinds 6 februari is zijn koffiebar, flexwerkplek en vergaderlocatie in bedrijf. Vanaf 4 maart zal ook het buurtcafé open zijn.

Het Schip
Zoals we eerder schreven is zijn onderneming verspreid over drie panden tegenover woongebouw Het Schip, icoon van bouwstijl De Amsterdamse School. Dit ruim honderd jaar oude complex met sociale huurwoningen van architect Michel de Klerk stond ook wel bekend als ‘arbeiderspaleis’. Met een knipoog naar dit gebouw
doopte Maikel zijn nieuwe bedrijf Het Arbeiderspaleis.

Pipes & Beans
Maikel, die al koffiezaak Pipes & Beans in Zuid heeft, was eigenlijk helemaal niet van plan om een tweede bedrijf te starten. Maar toen hij na een tip van een makelaar de panden in de Oostzaanstraat bekeek, ‘begon het bloed te kruipen waar het niet gaan kan’. “Ik kende de buurt niet, maar ik zag het meteen zitten: iets nieuws opzetten, nieuwe mensen ontmoeten, verbouwen. Ik voelde de energie stromen. Ik kreeg zin om aan de slag te gaan.”

Sportopleiding
Hoewel hij klinkt als een geboren ondernemer, heeft hij zo’n vijftien jaar iets anders gedaan. Na zijn opleiding aan het CIOS deed hij werk dat aansloot bij zijn sportopleiding en werkte hij veel met jongeren. Maar zijn beslissing om eigen baas te worden, komt zeker niet uit het niets. “Diep in mijn hart wilde ik altijd al het liefst ondernemen.”

Tante Kookt
Om zijn ideeën voor Het Arbeiderspaleis nog meer handen en voeten te geven, is hij samen gaan werken met Willem Jan Romijn van cateraar Tante Kookt – voorheen bekend als ‘Tante Tosti’. Bij de sociale onderneming die Willem Jan leidt, kunnen 50-plussers hun culinaire talent laten zien. Voor Het Arbeidspaleis verzorgt Tante Kookt onder meer de lunch tijdens vergaderingen én voor flexwerkers. “De lunchkaart gaan we nog uitbreiden”, zegt Willem Jan. “We houden van gezond eten, maar zijn niet roomser dan de paus. Een broodje met zelfgemaakte pindakaas of pastrami met zuurkool moet kunnen.”

Tweede computerscherm
Bij de nieuwkomer is werken de basis. “We richten ons vooral op mensen in de buurt. Wie wil er nou ver reizen om te werken? Steeds meer mensen werken vanaf huis. Hun werkplek is vaak verre van ideaal: niet de juiste middelen, te weinig ruimte. Bij ons heb je alle ruimte, heb je goede wifi en kun je onder meer een tweede computerscherm huren”, legt Maikel uit. “Ruimte voor ontspanning is er ook. Draai gerust een plaatje op onze pick-up. Of zet onze Nintendo aan en speel een potje Mario.”

Redelijke prijs
Naar eigen zeggen zou Maikel het liefst iedereen gratis laten werken. “Maar om open te kunnen blijven, moet ik er wel iets aan verdienen.” Om een redelijke prijs te bepalen, deed hij onderzoek in de stad. “Aan de ene kant heb je koffiezaken die flexwerkers gedogen, maar waar de wifi niet optimaal is. Aan de andere kant zijn er werkplekken waar ze een paar tientjes vragen voor een dagdeel. Ik wilde daar tussenin zitten.”

Dagkaart
Bij zijn zaak kun je voor 15 euro een hele dag buffelen op je laptop. Voor dat bedrag zit je er comfortabel bij én kun je ter waarde van 15 euro lekkers uitkiezen. Koffie kost tussen de 2,35 (enkele espresso) en 4,90 euro (dubbele latte macchiato). Je kunt ontbijten met een croissant (2,50) of bio yoghurt plus huisgemaakte granola (7,50). De tosti’s voor de lunch beginnen bij 6 euro (tosti kaas), soep met Turks brood kost je 7,50 euro. De zoetigheden beginnen bij 3 euro (koekje) en eindigen bij 5 euro (cheesecake). Het gros van dit ‘snoepgoed’, zoals de cinnamon roll, wordt gemaakt door de stralende Febe, de gastvrouw van Het Arbeiderspaleis.

Creatieve ondernemingen
Bedrijven die bij Het Arbeiderspaleis willen vergaderen betalen 45 euro per uur. “We mikken daarbij vooral op creatieve ondernemingen uit de Houthavens.” Hoewel de zaak zich voornamelijk richt op flexwerkers, ben je er ook welkom als je alleen maar wat wilt eten of drinken. “Ben je binnenkort jarig en wil je je verjaardag vieren. Kom dan gerust bij ons”, moedigt Maikel aan. “Wij hebben er alle ruimte voor. Trouwens, we zijn nog op zoek naar buurtbewoners die een workshop willen geven. Heb je een idee, kom dan langs.”

Praathuis Fabeltjeskrant
Maikel weet precies wat hij wil: “Het Arbeiderspaleis moet een plek worden waar de buurt zich thuis voelt, waar de deuren altijd openstaan en die laagdrempelig is.” Willem Jan vult aan: “Een beetje zoals het Praathuis uit de Fabeltjeskrant.” Maikel knikt: “We willen dat de plek uitgroeit tot een ontmoetingsplek voor de buurt.” Om de band met de wijk te versterken, moedigt Maikel vrijwilligers aan om zich te melden. “Zij kunnen bijvoorbeeld helpen om een kas in de tuin te bouwen. We willen daar kruiden voor de buurt telen.”

Daghap
Het Arbeiderspaleis is nu open van maandag tot en met vrijdag (8.30 tot 17.00 uur). Maar als het café in bedrijf is, kun je er ook in het weekend en ’s avonds terecht. Je kunt je werksessie dan afsluiten met een borrel of avondmaaltijd. Maikel vertelt dat er ‘standaard-borrelhappen’ komen en dat Willem Jan nog nadenkt over extraatjes, zoals een mini-kaasfondue. Voor mensen die willen dineren, komt er ‘een betaalbare daghap’.

Io Mammeta e Tu
De ingrediënten van het eten bij Het Arbeiderspaleis komen zo veel mogelijk van lokale leveranciers, zoals groenteboer Kardesler in de Spaarndammerstraat. Daarnaast zet Maikel nog een extra stap om de buurt bij zijn zaak te betrekken. “Verderop in de straat zit Io Mammeta e Tu waar je de beste pizza’s van de stad kunt kopen. De eerste keer dat ik er eentje proefde, dacht ik: wow, what the hell? Dit is ongelooflijk goed. We willen met deze pizzeria gaan samenwerken. Als je een drankje bij ons koopt, kun je je pizza bij ons opeten. Als je je eigen eten bij Het Arbeiderspaleis wilt opeten, dan kan dat ook. “Desnoods warmen wij het voor je op.”

Beeld horecaondernemers
Aangezien de zaak pas sinds kort open is, moet de nieuwkomer nog bekender worden. “De zaak moet nog meer gaan leven”, zegt Maikel. “Ik vertrouw erop dat dit gaat gebeuren. Onlangs zeiden een paar mensen dat Het Arbeiderspaleis precies was wat ze misten in de buurt. Van zulke reacties word ik zó blij. Bij horecaondernemers hebben sommige mensen een bepaald beeld: snelle jongens die snel geld willen verdienen. Ik wil laten zien dat ik niet zo ben. Ik nodig iedereen uit om langs te komen en kennis te maken.”

DeWestkrant