Spaarndammerbuurt heeft nieuw café: Heilig Leven

Heilig Leven. Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Brouwer Atse Asbreuk maakte vorige week zijn droom waar. Samen met goede vriend Joris opende hij café Heilig Leven in de Spaarndammerstraat. Om wat voor de buurt te doen, lanceren de mannen binnenkort een ontbijtje voor één euro.

In 2020 begon Atse Asbreuk met zijn vader brouwerij The Republic in Osdorp. Hun eerste biertje heet ANNA. Zoals je in dit artikel kunt lezen, is dit biertje vernoemd naar Atse’s moeder. “Mijn moeder heeft mij altijd gestimuleerd om te doen wat ik leuk vond en om voor mezelf te beginnen.”

Droom
Toen ik Atse voor het eerst sprak, vertelde hij me dat hij een eigen café wilde openen. Zijn moeder is helaas overleden, maar hij heeft inmiddels wél zijn droom gerealiseerd. Met goede vriend Joris opende hij op donderdag 14 september café Heilig Leven in de Spaarndammerstraat 872. De mannen hebben diverse bieren op de tap, waaronder twee van The Republic: Rosa en ANNA. “Mijn moeder leeft voort in mijn hart, het biertje en het café.”

Volkskoffiehuis
In het pand waar Heilig Leven nu zit, zat voorheen Café Dekkers. In het verleden zat op deze plek een iconische zaak: het Volkskoffiehuis. In de hoogtijdagen van de Houthavens was dit een verzamelplek voor dagloners. Ze gingen erheen in de hoop werk voor één dag te krijgen. De uitverkorenen gingen met de havenopzichter mee, de rest bleef werkloos achter en nam nog maar een koffie of iets sterkers. Ook na de teloorgang van de Houthavens bleef het Volkskoffiehuis betaalbare koffie schenken voor met name oudere buurtbewoners en enkele zwervers. De zaak was 75 jaar een begrip in de Spaarndammerbuurt.

Apache Alie
Net als de vorige eigenaar hebben Atse en Joris het authentieke interieur van het Volkskoffiehuis – donkerbruine lambrisering, wit-groene muurtegels – intact gelaten. Vanzelfsprekend hebben ze er ook hun eigen touch aan gegeven; aan de betegelde muur hangt bijvoorbeeld een foto van Michael Jackson die door de Jordaan slentert. Hun interesse voor de geschiedenis van de locatie, komt op een onverwachtse plek terug. Op een van de wc-deuren vind je namelijk een geschilderde collage van bootwerkers, Het Schip en de befaamde sekswerker Apache Alie. De andere wc-deur wordt ook nog beschilderd.

Eén uurtje
Met de wijk Houthaven aan de overkant, is de koopkracht de buurt ingeslopen. Maar de eigenaren beseffen dat dit stuk van Amsterdam van origine een volksbuurt is. “Er zijn hier nog veel mensen die het niet breed hebben. We willen iets doen voor hen én voor iedereen die behoefte heeft aan een praatje, zoals eenzame ouderen. Vandaar dat we het ‘één uurtje’ hebben bedacht: een ontbijtje voor 1 euro van circa 11.00 tot 13.00 uur. We willen er op 4 oktober mee beginnen, en dan steeds om de twee weken op woensdag.”

Mini-frikandellen
De laatste info over dit initiatief zullen Atse en Joris delen via de Instagram-pagina van hun café. Daar zul je ook details vinden over de daghappen die ze in de toekomst gaan serveren. Tot die tijd kun je er tosti’s krijgen (5,50 euro per stuk) en borrelhappen bestellen: mini-frikandellen, (vega) bitterballen, kaasstengels, vlammetjes.

Een thuis
Behalve borrelen kun je er ook een krantje lezen, schaken of ‘gewoon’ aan de bar hangen. “Ik kwam hier al toen het nog Dekkers was. Er zijn niet zo veel plekken waar je als vrouw alleen naartoe kunt gaan zonder te worden aangestaard. Bij Dekkers voelde ik me thuis. Hetzelfde heb ik nu al bij Heilig Leven”, vertelt een buurtbewoonster.

Lief zijn voor elkaar
Deze woorden moeten Atse en Joris als muziek in de oren klinken. Ze willen van Heilig Leven een plek maken waar de hele buurt zich welkom voelt. Dat sluit ook aan op de naam van hun zaak. “Tijdens een fietstocht zagen Joris en ik de naam op een bordje staan”, legt Atse uit. “De naam is ons bijgebleven. Met een knipoog moedigen we bezoekers aan om heilig te leven. Ons motto is: heb lief en doe wat je wilt.”

DeWestkrant