Bierbrouwerij uit Osdorp verovert de stad met ANNA

Vader en zoon Asbreuk (staand) afgelopen zomer tijdens de lancering van hun eerste bier.
Hoogstins2024

Het eerste biertje van brouwerij The Republic in Nieuw-West is al gespot bij Biercafé Brel in Westerpark. Als het aan vader en zoon Asbreuk ligt, komen er nog veel meer bieravonturen aan.

Brouwerij The Republic zit aan het Osdorpplein. Het eerste biertje van deze brouwerij heet ANNA. “Dit biertje is een ode aan mijn moeder Anna. Zij heeft mij altijd gestimuleerd om te doen wat ik leuk vond en om voor mezelf te beginnen. Het is eigenlijk niet alleen een ode aan haar, maar aan alle moeders die hun kind net zo steunen als mijn moeder”, zegt Atse Asbreuk.

Lancering
Samen met zijn vader Henk is hij in maart 2020 een brouwerij begonnen. Deze zomer lanceerden de mannen hun eerste biertje. “We deden dat in tuinpark Nut en Genoegen, waar we een huisje hebben. Familie, vrienden, een BBQ. Mijn moeder straalde. Ze was emotioneel en trots.”

Biercafé Brel
Inmiddels kun je het bier op verschillende plaatsen in de stad vinden. Bij het proeflokaal van Brouwerij De Prael in het centrum bijvoorbeeld. Bij Café De Oranjerie in de Jordaan én in de buurt waar Atse is opgegroeid: de Staatsliedenbuurt. Biercafé Brel in de Van Hallstraat verkoopt het bier op fles. Binnenkort stroomt het hier waarschijnlijk ook uit de tap. Behalve in cafés kun je ANNA ook spotten in wijnwinkels, zoals Petit Celler in de Bilderdijkstraat.

Alcoholpercentage van 6,8%
Atse beschrijft hun biertje als ‘een zwaar blondje’, dat ‘lekker fris’ is. “Ondanks een alcoholpercentage van 6,8% drinkt het makkelijk weg. Mensen vergissen zich daar nogal eens in. Soms merken ze pas bij het derde biertje hoe zwaar het bier eigenlijk is. Ze vallen dan bijna om.” Het blonde bier smaakt naar banaan, karamel en koriander. “Niet iedereen houdt van koriander, maar ik ben er gek op. In de Thaise keuken gebruiken ze het veel. Dat eten eet ik graag. Dit bier past er goed bij.”

Carrièreswitch
Volgens Atse kun je het biertje het hele jaar drinken; ANNA is niet seizoensgebonden. Dat hij bierbrouwer zou worden, ligt niet voor de hand als je zijn cv ziet. In het verleden werkte hij als zelfstandig jurist, maar toen vorig jaar de coronacrisis inzette veranderde hij van koers. “Ik dacht bij mezelf: ik heb altijd interesse in bieren gehad. Waarom zou ik niet zelf gaan brouwen?”

Stapvriend
Atse dook de bibliotheek in en kwam eruit met een theorieboek over bier brouwen. In zijn keuken in Nieuw-West experimenteerde hij erop los. Ook vroeg hij of zijn gepensioneerde vader, een voormalig docent Nederlands, zin had om mee te doen. Deze bierliefhebber met wie Atse regelmatig op stap ging, zag het meteen zitten. Gelukkig maar. “Mijn vader is een stuk handiger dan ik. Hij kan installaties in elkaar zetten en zo.”

Brouwerij De Prael
Nadat ze in Atse’s keuken eerst kleine hoeveelheden hadden gemaakt (10 à 20 liter), was het afgelopen zomer de tijd rijp voor een batch van 1000 liter. Ze brouwden dit bier in de brouwerij van De Prael in het centrum. Inmiddels is die batch bijna op. De kersverse brouwers hebben inmiddels een tweede batch gemaakt van 1000 liter. Dikke kans dat hun bier daarna in het proeflokaal van Brouwerij de Prael in het centrum én in Houthaven te krijgen zal zijn.

Café in Osdorp
Ondertussen werken de mannen van The Republic aan een website, inclusief webshop. Op Instagram zitten ze al. In de toekomst zien ze een eigen café wel zitten: hun eigen bier van de tap, plus eenvoudige gerechten. “Sinds drie jaar woon ik aan het Osdorpplein. Nog steeds wonen hier veel gezinnen, maar je ziet de demografie veranderen. Er komen steeds meer studenten en expats. Dat de bevolkingssamenstelling is veranderd, zie je nog niet terug in het horeca-aanbod. Leuke cafés zijn echt welkom. Ik zou er graag eentje openen.”