Fris biertje van afgedankte kerstbomen

Hoogstins2024

Brouwer Lowlander uit West gaat een biertje maken met naalden van afgedankte kerstbomen. Door het hele land haalt Lowlander dezer dagen zo’n tweehonderd sparren op die zo een herbestemming krijgen.

Afgelopen jaar kocht de botanische brouwerij de benodigde sparrennaalden nog in, maar in 2019 moeten gebruikte bomen het bier een subtiele sparsmaak geven. De Winter IPA (5%) wordt gebrouwen met spar en jeneverbes. Volgens de brouwer gaat het om een fris biertje met ‘hoppige tonen en een harsachtige citrus kick’.

Lowlander is een crowdfundingactie gestart om via voorverkoop 60.000 euro op te halen. “Het geld is voornamelijk nodig om expertise in huis te halen voor het verwerken van de bomen”, aldus Annemieke De Been van de brouwer. “De crowdfunding staat open voor een hoger bedrag, waarmee we dan echt alle bomen van piek tot wortel kunnen hergebruiken. Bijvoorbeeld voor pop-up diners en de nieuwe Botanical Brut.”

De recepten worden ontwikkeld door Lowlander in De Hallen, waar ook de eerste batches worden gebrouwen. De daadwerkelijke productie vindt plaats in de brouwerij van Jopen in Haarlem. Lowlander is opgericht in 2016 en wist al diverse prijzen en vermeldingen voor bijzondere bieren binnen te slepen.