Krijgt ‘Vindhek Kinkerstraat’ een nieuwe plek bij De Hallen?

Tollensstraat: 'droomlocatie' voor het Vindhek. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Vind je een verloren voorwerp, hang dit dan op. Dát is het idee achter het Vindhek. Ooit had de Kinkerstraat zo’n hek. Er wordt nu onderzocht of de ‘interactieve kunstinstallatie’ een plek kan krijgen in de Tollenstraat.

Bij de vijver in het Westerpark staat een hek waaraan sleutels, knuffeldieren en andere gevonden voorwerpen hangen. Het idee voor zo’n hek kwam van kunstenares Annemarieke Weber. In 2009 plaatste ze in Oud-West het eerste exemplaar: Vindhek Kinkerstraat. Ze noemt het een interactieve kunstinstallatie, waarbij het gaat om eerlijkheid, respect en vertrouwen. “Als je een verloren voorwerp in de buurt vindt, kun je het ophangen aan het Vindhek. Ben je iets kwijt, dan kun je kijken of iemand zo aardig is geweest om het voor je op te hangen.”

‘De allerbeste plek’
Bij de laatste herinrichting van de Kinkerstraat verloor het hek zijn standplaats. Vele bewoners betreurden dat en zagen Vindhek Kinkerstraat graag terug in de buurt. “Met de 293 handtekeningen die ik heb opgehaald, moet het hek wel terugkomen”, zegt Annemarieke. De grote vraag is natuurlijk: waar kan de installatie het best staan? De kunstenares vindt de ingang van De Hallen in de Tollensstraat ‘de allerbeste plek’ en legt uit waarom: “Mensen zijn daar op weg naar allerlei hele fijne culturele belevenissen: boeken lezen, films kijken, beeldende kunst bekijken, handwerk en toegepaste kunst kopen of eten uit allerlei culturen in De Hallen. De OBA zit er. Je vindt er De Filmhallen, Galerie Beeldend Gesproken en diverse eettentjes. Buurtgenoten en bezoekers zijn dus in een goede stemming in dit rustige en veilige verblijfsgebied.”

Onderzoek
En dat is niet het enige. “Ook optisch en qua afmetingen past het Vindhek daar mooi in de lange, ruime zichtlijnen. Niets meer aan doen. Onze vertrouwde ontmoetingsplek kan daar mooi teruggezet worden. Dat maakt zoveel mensen blij.” Ze vertelt dat stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki de afdeling kunst opdracht gegeven om de locatie De Hallen/Tollensstraat te onderzoeken als nieuwe locatie voor het Vindhek dat op de hoek Bilderdijkkade en Kinkerstraat is weggehaald. “De locatie is alvast veilig bevonden.”


DeWestkrant