Skina is een ‘buurtcafé’ met specialty coffee en zoet van topbakkers

Een nieuw initiatief van onder anderen de mannen van Rue la Bastille

Michael Danner in de nieuwe zaak in de Bilderdijkstraat. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

In het pand waar voorheen kledingzaak New Optimist zat, zit sinds vorige week Skina. Volgens Patricia heeft deze koffiezaak 2.0 aan de Bilderdijkstraat veel in huis om een hotspot te worden.

Vanuit Skina kijk je uit op Ikaria, de koffiekiosk voor alles wat jong, strak en fashionable is. Dikke kans dat die millennials én vele anderen ook als een blok zullen vallen voor Skina – ‘hoek’ in het Papiamento. Deze nieuwkomer op de Bilderdijkstraat 113 heeft namelijk heel wat in huis om hotter dan hot te worden. Zo barst deze koffiezaak 2.0 bijna uit zijn voegen van de vakkennis.

Rue la Bastille
Van de vijf eigenaren zijn Michael Danner en Lizzy Hassell gepokt en gemazeld in de wereld van de specialty coffee; de twee hebben ervaring opgedaan bij zaken als Toki, Five Ways en Loof – iets verderop. Voor Skina hebben ze de handen ineengeslagen met de mannen achter een van mijn favorieten in Oud-West: Rue la Bastille, het sublieme (afhaal)restaurant waar Algerijnse haute cuisine tjokvol groenten uit de keuken komt.

Expositieruimte
De partners van Skina zijn al jaren vrienden en hebben elkaar leren kennen bij Toki in de Binnen Dommerstraat. Net als Toki grossiert Skina in specialty coffee met lekkers erbij. Maar bij Skina blijft het daar niet bij. De zaak zit in het loeigrote pand waar tot voor kort kledingzaak New Optimist zat. “We hebben heel veel witte muren en vonden het zonde om daar niets mee te doen. Onze buurman, fotograaf Han Lans, kwam met enkele kunstwerken. Deze zwart-wit foto’s hangen nu in de zaak. We willen ook andere kunstenaars de kans bieden om hun werk hier te laten zien”, vertelt Michael.

Buurtcafé
In de toekomst willen ze kleding en keramiek gaan verkopen en moet Skina ook een mini-deli worden. “Een goede vriendin van ons maakt een goed mengsel voor chai. Dat willen we gaan verkopen. Onze zelfgemaakte granola vinden we ook heel lekker. Ook leuk voor de verkoop!” Lizzy vult hem aan: “Maar het allerliefst willen we dat Skina een ontmoetingsplek wordt, een soort buurtcafé. Als mensen meer met elkaar socializen kunnen daar mooie dingen uit ontstaan. Dat hebben we eerder bij Toki al gezien.”

Rush Rush Coffee
In hun buurtcafé kun je nu al pakken koffie shoppen. Ze zijn van het merk Rush Rush uit Antwerpen. “Dat zijn vrienden van ons”, zegt Michael. “Wij zijn de eerste zaak in Amsterdam die deze koffie mag verkopen.” Je kunt de koffie ook ter plekke proeven, eventueel met iets zoets erbij, zoals met een plak marmercake, kaneelcroissant of brioche met sinaasappel (3,50 euro). Deze creaties komen van twee Amsterdamse bakkers van naam: Loof uit West en Grammes uit Zuid.

Arubaanse kipsalade
In dezelfde vitrine spot ik ook nog twee belegde focaccia’s, eentje met flespompoen en een ander met kipsalade naar het recept van Lizzy’s Arubaanse vader (7 euro). De menukaart is work in progress; er zit dus meer in pijpleiding. Hoewel Skina pas sinds 27 juni open is, weten mensen de zaak al goed te vinden. Michael: “De buurt is echt lief voor ons. Iedereen is nieuwsgierig naar wie we zijn.”

Kleur
Dat kan ik me voorstellen. Alleen al door het feit dat Skina kleur door de ruimte laat dwarrelen – rood, blauw, geel – valt de zaak op tussen de grijze en beige koffietentjes. Tel daar de klasse-pastry en gedreven ondernemers bij op, en je hebt een zaak om je vingers bij af te likken.