Huurprijs woning vrije sector West stijgt, aanbod daalt fors

Meer woningen in Amsterdam te koop gezet

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

De prijzen voor huurwoningen in de vrije sector zijn gestegen, terwijl het aanbod fors is gedaald. In Amsterdam betaalden nieuwe huurders 7,6 procent meer voor een vrijgekomen huurwoning. In West was de stijging zelfs 8,8 procent. 

Stadsdeel West is met 29,09 euro per m2 het duurst in Amsterdam, nog voor Centrum en Zuid. Met 22,28 euro per m2 liggen de huurprijzen in Nieuw-West aanzienlijk lager. Dat meldt verhuurplatform Pararius. De cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar hebben betrekking op huurwoningen vanaf 808 euro per maand die vrijkwamen voor nieuwe huurders.

Aanbod huurwoningen gedaald
Het aanbod is in Amsterdam en andere grote steden met ruim een kwart gedaald. De daling is volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius, geen verrassing. “Dit is een direct gevolg van de opeenstapeling van maatregelen die het kabinet heeft genomen en nog wil nemen om de woningmarkt te verbeteren. De daling is ingezet rond de invoering van de WOZ-cap in het woningwaarderingsstelsel, waardoor veel woningen van de vrije sector terugvielen naar de sociale sector. Huurwoningen die vrijkwamen van huurders, werden veelal niet meer opnieuw verhuurd, maar verkocht.”

Meer woningen te koop
Het aanbod aan koopwoningen in Amsterdam stijgt, zo meldt de Makelaarsvereniging Amsterdam donderdagochtend. De gemiddelde vraagprijs per m2 nam in het tweede kwartaal licht toe, zowel ten opzichte van het eerste kwartaal (+6,2 procent) als het kwartaal precies een jaar geleden (+3,4 procent). 

Bij transacties daalde de gemiddelde vierkante meterprijs ten opzichte van het tweede kwartaal van 2022 met 9,9 procent. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2023 is de vierkante meterprijs met 2,8 procent gestegen.

Van het totaal aantal verkochte woningen in Amsterdam werd 58 procent boven de vraagprijs verkocht. Dat is een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal, en een forse daling ten opzichte van het tweede kwartaal in 2022. Toen werd nog 90 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht.

DeWestkrant