Huizengekte is helemaal terug

Hoogstins2024

Biedingen boven de vraagprijs, weinig bedenktijd en minder keuze. In West is de gekte op de woningmarkt terug van weggeweest.

Onder huizenkopers wordt stadsdeel West steeds populairder. De prijzen per vierkante meter stijgen, woningen worden sneller verkocht. In een kwart van de gevallen bieden kopers al meer dan de vraagprijs, aldus voorzitter Sven Heinen van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA).

In het vierde kwartaal van 2014 bedroeg de vraagprijs voor woningen in West gemiddeld 3787 euro per vierkante meter. Een jaar eerder ging het nog om 3264 euro per m2. De gemiddelde vraagprijs voor een huis in West lag eind 2014 op bijna 223.000 euro.

Herstel woningmarkt

De huizenmarkt toonde in 2014 na jaren van crisis een krachtig herstel, maar voor kopers is dat minder goed nieuws. Het aanbod in West halveerde: van 1290 woningen met een bordje ’te koop’ in het laatste kwartaal van 2013 naar 627 eind vorig jaar. En kopers moeten er snel bij zijn: een woning staat gemiddeld slechts 29 dagen te koop. Een jaar eerder was dat nog 72 dagen.

Oververhitting

De forse prijsstijging en kortere looptijd geldt voor alle delen van West, aldus Heinen. Dus zowel voor Oud-West, De Baarsjes, Bos en Lommer als Westerpark. In sommige delen van West is volgens Heinen al sprake van oververhitting van de huizenmarkt, zoals in de Helmersbuurt in Oud-West. De opening van De Hallen heeft ook elders in West gezorgd voor een sterke groei op de woningmarkt, aldus de MVA-voorzitter.

De grote belangstelling geldt niet voor alle huizen in West. Volgens Heinen staat twintig procent al langer dan een jaar te koop, een teken dat de haussestemming vooralsnog voorbijgaat aan een deel van de woningen.

DeWestkrant