Huizenmarkt West nadert kookpunt

Hoogstins2024

Bijna de helft van alle koophuizen in West gaat weg voor een hoger bedrag dan de vraagprijs. Dat concludeert Calcasa, een technologiebedrijf dat de huizenmarkt analyseert. In stadsdeel West wordt in 49% van de gevallen de vraagprijs overschreden, meer nog dan in Zuid en Oost (42%).

De woningmarkt in Amsterdam dreigt oververhit te raken. Vooral binnen de Ring is het een gekkenhuis. De vraagprijzen stijgen, terwijl de voorraad woningen die te koop staan afneemt. Steeds vaker bieden gegadigden tegen elkaar op, waarbij woningen voor boven de vraagprijs worden verkocht.

Deze trend wordt nu door Calcasa onderbouwd met cijfers per stadsdeel. Uit deze data blijkt dat de woningmarkt in West de heetste is van Amsterdam, en daarmee van heel Nederland. Het gemiddelde voor de gehele stad is dat in 37% van de woningverkopen wordt overboden. Twee jaar terug ging het nog om 5% van de gevallen.

Uitschieters in West zijn de Kinkerbuurt en de Jan van Galenbuurt, waarbij in ruim 60% van de gevallen een koopprijs wordt betaald die hoger is dan de vraagprijs.