Koopwoning in West duurder

Hoogstins2024

Woningen in West worden steeds duurder. En het aantal huizen dat te koop staat, blijft dalen. De keuze wordt dus steeds kleiner. Dat blijkt uit cijfers van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA).

De prijs per vierkante meter woonoppervlak in West is in het tweede kwartaal gestegen naar 4.000 euro. In het eerste kwartaal ging het nog om 3754 euro per m2. De stijging heeft alles te maken met de populariteit van West, terwijl het aanbod terugloopt. De gemiddelde prijs in heel Amsterdam is 3600 per m2.

De vraagprijs in West steeg naar gemiddeld ruim 235.000 euro, ruim zesduizend euro meer dan in het eerste kwartaal. Ten opzichte van een jaar geleden zijn woningen ruim 16.000 euro duurder. De transactieprijs liep nog sterker op, naar 240.000 euro. Geregeld worden ook weer huizen boven de vraagprijs verkocht.

In het tweede kwartaal werden 662 woningen verkocht, aanzienlijk meer dan de 525 in het eerste kwartaal. De voorraad beschikbare woningen -toch al niet groot meer- liep verder terug. In het tweede kwartaal stonden vijfhonderd woningen te koop, een jaar eerder ging het nog om duizend. Een huis in West staat gemiddeld nog maar 26 dagen te koop.