New Optimist wil uitbreiden met kledingfabriek in West

Nelleke Wegdam in de winkel annex atelier van New Optimist in de Bilderdijkstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Met een plan voor een eigen kledingfabriek in West wil modemerk New Optimist fors gaan uitbreiden. New Optimist ontwerpt en maakt nu op kleine schaal kleding in de Bilderdijkstraat. Het streven is om de mode-industrie ‘op zijn kop te zetten’, zegt mede-oprichter Nelleke Wegdam. “Het moet en kan anders, dat willen wij laten zien.” 

De kleding-industrie staat bekend als zeer vervuilend en werkomstandigheden en verdiensten voor textielarbeiders zijn vaak slecht. Nelleke Wegdam en Xander Slager -beide lang werkzaam in de modebranche- hadden er meer dan genoeg van en richtten label New Optimist op, geïnspireerd door streetwear. “We willen kleding maken om mensen te helpen, niet om ze uit te buiten.” 

Na een start anderhalf jaar geleden in De Pijp streek New Optimist vorig jaar neer in de Bilderdijkstraat. “Je kunt hier zien hoe, waar en door wie je kleding wordt gemaakt. Sociaal, lokaal en circulair.” Het pand is behalve werkplaats ook een winkel waar je kunt binnenstappen om rond te neuzen en kleding te passen.

De kleding -vooral hoodies, T-shirts en sweaters- wordt gemaakt door ervaren kleermakers. Zij gebruiken voor de kledingstukken gerecyclede garen uit restpartijen, verweven met biologisch katoen. 

De idealen en werkwijze hebben een prijs. Voor een hoodie betaal je bijvoorbeeld 100 euro, zegt Wegdam. Maar dat is volgens haar dan wel een eerlijke prijs voor lokaal en duurzaam geproduceerde kleding waarbij medewerkers fatsoenlijk worden betaald. New Optimist telt naast de eigen winkel inmiddels twintig verkooppunten.

Nu is het volgens Wegdam tijd voor een grote sprong voorwaarts: New Optimist wil in de Rombout Hoogerbeetsstraat in Westerpark drie voormalige klaslokalen en twee gymzalen in een oud schoolgebouw gaan betrekken. 

De eigen kledingfabriek biedt volgens Wegdam de mogelijkheid om te groeien, meer mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk zetten en meer zelf te doen, waaronder verven, zeefdrukken en wassen. Het aantal kledingstukken dat per maand wordt gemaakt kan dan omhoog van 300 naar zo’n 2700 in 2025. Ook wil New Optimist meer inzetten op digitaal ontwerpen.

Om de uitbreiding mogelijk te maken, is New Optimist een crowdfunding begonnen. Het doel is 250.000 euro aan investeringen binnen te halen, maar liever nog 500.000 euro, zegt Wegdam. Want dan kan New Optimist volgens haar sneller het verschil gaan maken in de mode-industrie. Inmiddels is 138.000 euro binnen.