Piet de Gruyter warmt je op voor Pride Amsterdam

Expo bij Piet de Gruyter: 'Drag Queen, Memory Game.' Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Patricia noemt Piet de Gruyter ‘het meest diverse café van Westerpark’. Om in de stemming voor Pride Amsterdam te komen, kun je er nu de expositie ‘Drag Queen, Memory Game’ zien.

Sinds 14 juli is bij Piet de Gruyter aan het Van Limburg Stirumplein de expositie ‘Drag Queen, Memory Game’ te zien. Voor deze tentoonstelling sloegen creatief ondernemer Maaike Strengholt en fotograaf Dim Balsem de handen ineen. Eerder deden ze dat ook al, namelijk om een geheugenspel met portretten van Nederlandse drag queens te maken. Bij Piet de Gruyter hangt nu een selectie van deze dertig portretten. De koninginnen laat zich zowel vóór als na de metamorfose zien. De ene diva kiest voor punk, de andere gaat voor chic. Lekker divers dus, en hartstikke kleurrijk.

Pride Amsterdam
De expositie had niet op een beter tijdstip kunnen komen: van 30 juli tot en met 7 augustus is Pride Amsterdam. Tijdens dit festival vieren we dat je in Amsterdam mag zijn wie je bent en dat je kunt houden van wie je wilt. De expositie bij Piet de Gruyter warmt je dus op voor het festival dat eraan komt. Daarnaast brengt de sfeer van dit eetcafé je vast in een opperbeste stemming: wat mij betreft is dit het meest diverse café van Westerpark.

‘Mister Blue Eyes’
Bewoners, die soms al decennia in de Staatsliedenbuurt wonen, lopen er de deur plat. De een lijkt rechtstreeks uit zijn bed te zijn gekropen, de ander is van top (hoedje) tot teen (halfhoog hakje) opgedoft. Hipsters mixen er met semi-kakkers, fashionista’s, hiphoppers en hardrockers van alle leeftijden, nationaliteiten en kleuren. Cabaretier Soundos el Ahmadi is er onlangs gesignaleerd, barman Victor Abeln – ‘Mister Blue Yes’ – uit First Dates is er kind aan huis. Of je nu dik, dun, rijk, arm, fit, brak, hip, suf of wat dan ook bent. Piet vindt je top.

Couleur locale
De bonus is het grote terras voor de deur. Vanaf daar zit je front row als op 30 en met 31 juli feestvierders naar Milkshake gaan, het meest extravagante festival van de stad. Dit dance-festijn in Westerpark draait om liefde, vrijheid, respect en tolerantie. En daar horen spectaculaire, provocerende en verrassende outfits bij. Fans van Ru Paul’s Drag Race die geen kaartje voor Milkshake hebben, raad ik aan om vanaf Piets terras wat couleur locale op te snuiven. Een parade van stout, stouter, stoutst trekt aan je voorbij!

Sandwich Begeerte
Als je op het terras de voyeur uithangt, hoef je gelukkig niet op een wortel te knagen. Ga voor divers en borrel met mini-frikandellen, loaded nacho’s, calamares met aïoli en citroen en burrata. Qua lunch is de Sandwich Begeerte met advocaat, kaas en saus van sambal badjak een aanrader. De combinatie lijkt wat vergezocht, maar de mix klopt als een bus. Heb het lef en bestel ‘m!

DeWestkrant