CanCanteen moet uitgroeien tot hét buurthuis van Houthaven

CanCanteen. Links aan tafel: mede-eigenaar Galtjo Beek. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Bij CanCanteen aan de Houthavenweg kun je de hele dag door ontbijten, lunchen, borrelen en dineren. Tussendoor kun je je baard laten trimmen, een potje vergaderen, je klaarmaken voor de drag queen bingo en/of een Pornstar Martini scoren. Bij deze kersverse kantine draait het om eten, werken, spelen en, last but not least, ontmoeten.

Elke maand kun je borrelen met de buurt bij Houthavens Social Club in DB55 aan de Danzigerkade 55. Dicht bij deze voormalige houtloods zit de nieuwste ‘hood’ van West: Playhood, Amsterdams eerste rollenspellocatie, waar kinderen hun eigen leven kunnen regisseren in een subtiel gekleurd houten dorpje. In Houthaven stapelen de nieuwe initiatieven zich op. De laatste aanwinst, CanCanteen, ging eind november open. De kantine aan de Houthavenweg 109 wil ‘een modern buurthuis’ zijn. Ofwel ‘your friendly neighbourhood everything’, zoals we eerder schreven.

Reeks
Het buurthonk, dat je vindt op de begane grond van het gebouw Domūs, is een idee van Galtjo Beek en zijn partner Mike Pietersz. Het is hun tweede horecazaak in de wijk, want zij hebben ook al café Anne & Max, iets verderop. De CanCanteen in Houthaven is de eerste in een reeks. In het voorjaar opent er ook een filiaal in de nieuwbouw aan de Haarlemmerweg. CanCanteen nummer drie komt in Oost, in de wijk Cruquius.

Lovely Julia
Zodra ik bij CanCanteen in Houthaven binnenstap, begroet Gilbert me enthousiast. “Wat gezellig dat je er bent.” Kijk, zo hoor ik het graag. We raken aan de praat en voor ik er erg in heb, leidt deze bedrijfsleider me rond. Gilbert wijst naar de loungestoelen in het restaurant. “Je kunt eten aan een tafeltje, maar als je relaxter wilt zitten serveren we je eten hier.” Even later wijst hij naar een lange tafel met kranten en spelletjes erop. “Af en toe maken we de tafel leeg en staat hier een dj te draaien.” Mocht je dan iets lekkers willen drinken, dan heeft hij een tip. “Onze lovely Julia mixt fantastische cocktails. Ik ben een groot fan van haar Pornstar Martini.”

Herenkapper
Soepel laat hij me de vergaderzalen en werkplekken zien en showt hij me de wc’s. “Om een statement te maken, hebben we ze knalrood geverfd. Je opent de deur, en denkt dan: wow. Dát is het effect dat we willen bereiken.” Minstens zo cool is het dat CanCanteen een herenkapper heeft, Doq Barbers. “Ze knippen heel mooi en kunnen ook baarden doen”, aldus Gilbert.

Bakkertje
Een stap bij Doq Barbers vandaan zit het inpandige supermarktje. Het assortiment is vrij indrukwekkend: eieren, (plantaardige) melk, wijnen, tampons, chips, tafelzuren van Kesbeke, bitterballen en kaassoufflés voor in de frituur. “De afhaalmaaltijden zijn nu op, maar we gaan snel nieuwe maken.” Ik knik, terwijl ik het menu van de bakkerij bestudeer: croissants, haverkoek, desembrood, worstenbrood. Wat leuk! Zo’n bakkertje had het voormalige Karaat in deze wijk ook. Ik at me suf aan hun amandelcroissants. Misschien is het idee om die ook bij CanCanteen te verkopen?

Multiple choice
Overigens is het niet zo dat het culinaire aanbod hier karig is. Totaal niet. Het is eerder het tegenovergestelde! Ontbijten, lunchen, borrelen en dineren kan hier de hele dag door, en reken maar dat je multiple choice hebt. Ontbijt bijvoorbeeld eens met een tosti runderstoof (7,50 euro) of een brioche kroket. Lunch met een driegangenmenu van carpaccio, ravioli met groene asperges en crème brûlee of een mix van zoete (chocolate espresso cake) en hartige hapjes (crispy cauliflower). ’s Avonds zou je het dan over een andere boeg kunnen gooien. Scoor dan suikerbrood met boter en oude kaas of een breakfast bowl apple pie (6 euro).

Drag queen bingo
Met een gordijn kan een deel van het restaurant worden afgesloten voor speciale activiteiten, zoals een yogales, pubquiz, drag queen bingo of een voorleessessie voor kinderen van buurtbewoner en presentator Rik van de Westelaken. De eigenaren hopen dat mensen zélf met ideeën komen om iets samen te doen en bieden daar dan ruimte voor aan.

Verbinden
Bij CanCanteen draait het om eten, werken, spelen en, last but not least, ontmoeten. “We hebben er bewust voor gekozen om met CanCanteen in appartementengebouwen te zitten”, legt mede-eigenaar Galtjo uit. “We willen graag de bewoners verbinden met de omgeving. Onze vestiging in Houthaven trekt de bewoners die in Domūs wonen, waaronder veel expats. Wij willen ze kennis laten maken met bewoners van de Spaarndammerbuurt en scholieren van het 4e Gymnasium om de hoek.” In een maatschappij waar we vooral met onszelf (en onze schermpjes) bezig zijn kun je nooit genoeg van dit soort verbindende initiatieven hebben.

Lovely Julia in actie. (Foto Patricia Jacob)