11x Snoepen als een Française (m/v/x) in Amsterdam-West

De eigenares van Chez Rosie. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Françaises zijn stijlvol én weten wat lekker is. Bij ons in Amsterdam-West zijn er veel plekken waar ook zij graag snoepen.

1. Brioche, Bilderdijkstraat 164H: brioche
De eigenaren van deze zaak in Oud-West komen uit Parijs en hebben een heldere missie: Amsterdam kennis laten maken met de Franse specialiteit brioche, zoet witbrood met de luchtigheid van een cake. Ze verkopen verschillende versie: kaneel, gezouten karamelboter, pinda-chocola – het kan niet op.

2. Café-restaurant Amsterdam, Watertorenplein 6: madeleine
Schrijver Marcel Proust liet zich door de madeleine inspireren bij het schrijven van À la recherche du temps perdu, zijn wereldberoemde roman in zeven delen. Het cakeje staat ook op de kaart van ‘Cradam’ in Westerpark. Een fris vleugje citroen, de delicate smaak van amandelen, waardoor het net is alsof je in een stukje marsepein hapt. Deze madeleine klopt werkelijk van alle kanten. Sterker nog: voor mij staat het cakeje voor geluk.

3. Cantine de Caron, Pazzanistraat 8: cremeux van witte chocola
In deze prachtzaak in Westerpark eet je op niveau en verveel je je geen seconde. Zien en gezien worden, is hier het motto. Bestel je een van de desserts, dan zal iedereen gegarandeerd vol afgunst naar je kijken. De cremeux van witte chocola is bijvoorbeeld een plaatje. De mousse komt op tafel met stracciatella, plus een crumble van witte chocola en cranberry.

4. Chez Rosie, Kinkerstraat 51: brownie met cashewnoten en tarte bourdaloue
Rose Déglon leerde het bakvak bij Rose Bakery en Parijs en bestierde twee restaurants in die stad. Sinds juli vorig jaar heeft de Française haar eigen bakkerswinkel in Oud-West en bakt ze erop los. Het assortiment wisselt geregeld, maar haar brownie met cashewnoten en salted butter is een blijvertje. De chocoladesensatie is stevig en sappig tegelijk en heeft een crunchy bite. Met een beetje geluk heeft ze ook net een tarte bourdaloue met peren en amandelcrème gebakken. Afgelopen jaar was dit haar favoriete taart.

5. Fort Negen, Jan Evertsenstraat 31: cannelé bordelais
Bij dit buurtbakkertje 2.0 van De Baarsjes staat tout Amsterdam in de rij voor het juicy zuurdesembrood met een donkere korst en de weekendspecials. Minstens zo verleidelijk is de cannelé bordelais die ze er verkopen. Deze cakejes, die zijn ontstaan in de streek rond Bordeaux, vergen precisiewerk. Ze worden gemaakt van eieren, suiker, melk, boter en bloem en op smaak gebracht met rum en vanille. Ik ga altijd weer uit mijn dak van de versie van Fort Negen. Waarom dat zo is, leg ik hier uit.

6. La Parole, Kwakersstraat 24: crêpe Suzette
Alles bij deze zaak in Oud-West is Franser dan Frans, dus ook de desserts. Op de kaart staat bijvoorbeeld de klassieker crêpe Suzette, een flensje met een saus van sinaasappel, amandelcrumble en vanilleroomijs. Hoe leuk is dat? Benieuwd of de kok er op verzoek een geflambeerde variant van kan maken. Een kwestie van Grand Marnier door de saus en de vlam erin. Simple comme bonjour.

7. Le French Café, Admiraal de Ruijterweg 1: tarte tatin
Voor een stuk Franse appeltaart moet je bij deze Franse stek in De Baarsjes zijn. Je krijgt er vanille-ijs bij.

8. Pastis, Eerste Constantijn Huygensstraat 15: crème brûlee
Populaire Frans ‘huiskamertje’ met een kleine maar o zo fijne kaart, inclusief een klassiek Frans dessert als crème brûlee.

9. Petit Gâteau, Foodhallen: tarte au citron
De ‘minimini’s’ van deze bakkerij zijn een begrip in de stad. De taartjes zijn lekker, zien er beeldig uit en bestaan in ontelbare smaken. Mijn favoriet is het taartje met citroen en schuim. Behalve in Oud-West zit de bakkerij ook dichtbij Westerpark, in de Haarlemmerbuurt.

10. Pink’s Bakery, Postjesweg 86A: croissant aux amandes
De croissant der croissants is wat mij betreft de amandelcroissant. Bij Pink’s Bakery in De Baarsjes bakken ze een croissant aux amandes die excelleert: fluffy deegknapperige amandelen en poedersuiker bovenop en een flinke dot amandelspijs vanbinnen. Ogen dicht en happen maar. Niets meer of minder dan genot in het kwadraat.

11. Westerbos, Hugo de Grootplein 4: pain au chocolat
Chocoladebroodjes heb je op verschillende plekken in de stad, maar wat de pains au chocolat van deze bakker in Westerpark extra lekker maakt, zijn de gehakte amandelen met poedersuiker bovenop.

BONUS
Patisserie Linnick, Amstelveenseweg 75: macarons
De excellente zaak van Linda en Nick zit in Zuid, op kruipafstand van de Overtoom. Alles wat je er koopt is steengoed en dat geldt dus ook voor de (glutenvrije) macarons. De collectie is behalve groot ook hartstikke spannend: peer-yuzu-chocola, citroen-verveine-kalamansi (een citrusvruncht), champagne-beriolette (blauwe bes). The sky is the limit.

 

Foto Patricia Jacob