Le French Café in De Baarsjes is dorps, maar zeker niet suf

Le French Café (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Sinds donderdag 12 oktober zit Le French Café op de plek waar ooit Bar Spek zat. Bij de Franse nieuwkomer kun je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht. Behalve fruits de mer en madeleines kun je er ook een anti-katerontbijt met linzen scoren.

De ruimte is vrij klein, maar wat gebeurt er véél. En dat op een dinsdag om 15.30 uur. Soms lijkt het wel alsof Amsterdammers meer vrije tijd hebben dan andere mensen. Gezelligheid kent geen tijd bij de vriendinnen die zich laven aan porties gepocheerde eieren met ham en Hollandaisesaus. Naast hen zit een moeder met haar dochter te kleppen bij koppen thee. Een hond ligt uitgestrekt op de vloer, op slurpafstand van zijn bak water. Na een poosje klimt hij op de stoel om zijn baasje -hoodie, bomber, sneakers – te knuffelen. Hiervoor onderbreekt zij haar brainstorm met vrienden – sweaters, baseball caps. Terwijl twee studenten driftig tikken op hun laptops en af en toe een frietje in een mond steken, dendert een buurtbewoner binnen. “Wow, ik herken het hier bijna niet. Maar het is wel mooi geworden hoor. Ik kom snel terug.”

3 Wijzen uit Oost
Lekker sfeertje hier, gemoedelijk en bijna dorps, zonder suf te zijn. Le French Café aan de Admiraal de Ruijterweg 1 mag dan pas sinds 12 oktober open zijn, maar het lijkt wel of deze brasserie al decennia in de buurt zit. Zoals we eerder schreven, heeft de zaak de plek van Bar Spek ingenomen. De roots van Le French Café liggen in Oost. Eigenaar Job Ouderland opende daar in de Javastraat zijn eerste restaurant. De zaak is onderdeel van een groter geheel: 3WO Horeca Groep, beter bekend als de 3 Wijzen uit Oost. In West kennen we dit imperium van zaken als Pacific, Moos en Karavaan.

Stilleven van lekkers
Bij deze nieuwe Franse stek kun je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht. Je zit er op houten stoeltjes of op een rode bank en bent omringd door een zee van sfeerverlichting, inclusief kaarslicht. Witte tegeltjes aan de muren, lage gordijntjes bij het raam. Een meterslange toog met krukken ervoor en een ‘stilleven’ van lekkers erop, waaronder schalen met pains au chocolats en madeleines.

Franse klassiekers
Behalve deze typisch Franse zoetigheden staan er nog veel meer klassiekers op de kaart. Een greep: een petit plateau fruits de mer (32,50 euro), steak frites, salade Lyonnaise (gepocheerd ei, spek, croutons), rillettes van eend (een soort paté), een plateau met charcuterie, een croque monsieur/madame.

Katerproof ontbijt
Op de kaart spotte ik ook nog een anti-katerontbijt: twee gepocheerde eieren met een cassoulet van linzen en toast (14 euro). Ik stel me zo voor dat je deze machtige hap verorbert op het grote terras aan het water. Wedden dat de wind dan alle dufheid in je hoofd wegwaait?