Bij Moos (voorheen Bar Mick) hangen blije vibes in de lucht

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Patricia at prima bij Moos in de Spaarndammerstraat. Al kon ze haar ogen niet afhouden van de boerderijkip van haar tafelgenoot. ‘Het goudbruin gebakken velletje schreeuwt om van het kippenlijf te worden gerukt’.

“Wat een opgeleukte oude kroeg”, tettert mijn vriend door de ruimte van het kersverse café in de Spaarndammerstraat. Met zijn sfeerbeschrijving slaat hij de spijker op z’n kop. Alleen zeggen de oprichters het iets poëtischer dan hij. Zij noemen Moos ‘een ode aan de Amsterdamse kroeg’ en ‘een plek waar je elk uur van de dag welkom bent.’ Ze beloven dat het er elke dag ‘een feestje’ is.

Blije vibes
Blijkbaar heeft de buurt daar wel oren naar. Aan de toog, rond de tafeltjes; Moos puilt bijna uit z’n voegen van het publiek. En dat op een doordeweekse dag. Voor een tent die koud een maand open is. Van ‘boomer’ tot millennial; het publiek is opvallend gemêleerd. Er hangen blije vibes in de lucht. Een quasi-verdwaald schilderijtje aan de muur, wijnflessen in plastic ‘mandjes’, pluche bankjes, tegen elkaar aan schurkende tafeltjes en kaarsen, véél kaarsen. Knus, knus, knus. We hebben er zin in!

Boerderijkippetje
Een allerliefste blondine zet snel en behendig de bestelling op tafel. Een half boerderijkippetje met salade en friet (20,95 euro) voor de overkant, een combi van gerechten voor mij: pompoen-wortelsoep (7,95 euro) en een salade met burrata. De soep glijdt als balsem naar binnen, de salade, inclusief perzik en citrus, is lekker verkwikkend. Maar toch kan ik mijn oog niet van de kip houden.

Kippenjus
De ravissante kippengeur dwarrelt in elke millimeter van mijn reukorganen. Het goudbruin gebakken velletje schreeuwt om van het kippenlijf te worden gerukt. Om de pret te verdubbelen, giet mijn tafelpartner een scheut kippenjus over het vlees. Volgens hem is het ‘meer dan heerlijk’. Ik neem een hap en beaam dat met heel mijn hart.

Loempia’s Albert Cuyp
Voorheen zat Bar Mick in dit pand, een buurtlieveling met rendang als bestseller. Met Moos heeft deze zaak een waardige opvolger gekregen, waar je ook kunt aanschuiven voor het ontbijt (granola bowl, eggs benedict) en de lunch (smash burgers, croque monsieur). Borrelen kun je er ook. De hapjes bij de drank variëren van rillettes van wilde gans tot loempia’s van de Albert Cuyp.

3WO
Hé, waar kwamen we dat hapje eerder tegen? Juist ja, bij Pacific in het Westerpark. Je weet wel, die zaak uit de stal van de Drie Wijzen uit Oost (3WO). Ook Moos is gelinkt aan dit horecaconcern, waar je in de stad niet omheen lijkt te kunnen. Moos valt namelijk net als Bonnie, Arie om de Hoek en De Neef van Fred binnen een concept van 3WO: Fam. Goudvisch.

Blijvertje
Joost Lebesque is mede-eigenaar van Moos. Samen met 3WO wil hij de zaak tot een succes maken. Joost werkte hiervoor als manager bij Café Kuijper in Oost, maar had altijd de droom een eigen zaak te beginnen. Ik vermoed dat Moos een blijvertje kan worden. Aan het enthousiasme van het personeel zal het zeker niet liggen.

DeWestkrant