Voor spannende broodjes (en boter) ga je naar Compartir

Pide met mortadella en gekarameliseerde uien. Beeld: Compartir.
Hoogstins2024
Tot voor kort was Compartir in de Spaarndammerstraat een Mexican Lockdown Pop-Up Bar. Inmiddels kun je er terecht voor kruidenboter, oesters en belegde broodjes.

Sinds de coronacrisis heeft Floor Reitsma haar zaak zo vaak in een nieuw jasje gestoken dat je bijna zou vergeten hoe ze Compartir ooit had bedoeld. Ter herinnering: haar zaak staat voor shared dining met bijpassende wijnen. Franse en Spaanse invloeden overheersen. Elk detail – op het menu, in het interieur – is met zorg geselecteerd. Kort na de opening in 2019 at ik er de een na de andere voltreffer.

Compartaco
Net als andere ondernemers doet ze er alles aan om haar zaak door de coronamisère te slepen. Zo stampte ze eind vorig jaar de Mexican Pop-Up Bar Compartaco uit de grond, een cantina compleet met taco’s, nacho’s en tequilla. “We zijn best klaar met corona. Door ons op iets nieuws te storten, houden we de moed erin”, zei ze toen.


Broodjes met traiteurwaardig beleg

Na dit Mexicaanse avontuur moest ze zich – noodgedwongen – weer in iets nieuws vastbijten. Sinds januari kun je bij Compartir van donderdag tot en met zondag terecht voor take away. Vanaf 12.00 uur versiert Floor broodjes met traiteurwaardig beleg. Voor vegetariërs is er pide (Turks platbrood) met gefrituurde aubergine of een bol met oude kaas, venkel en bieslook (7,50 euro). Carnivoren kunnen hun lol op met een brioche met buikspek en zuurkool of pide met mortadella en gekarameliseerde uien.

Kaassoesjes
Sinds mijn recente trip naar de Italiaanse regio Emilia Romagna (Bologna, Parma, Modena) weet ik weer hoe zijdezacht mortadella in je mond kan liggen en hoe fijn van smaak die varkensworst is. De combinatie met zoete uien lijkt mij behoorlijk hemels (8 euro). En als je toch je zinnen aan het prikkelen bent, kun je er net zo goed wat oesters tegenaan gooien, want ook die heeft Floor voor je – net als gougères trouwens: kaassoesjes.

Miso boter
Daarnaast heeft Compartir van alles in huis om je voorraadkast te spekken, zoals wijnen en producten uit de eigen Kruidenboteria. Experimenteer er dit weekend lekker op los met miso boter (4,25 euro), kimchi boter of eekhoornjesbroodboter. Corona maakt creatief, wordt wel eens gezegd. ‘Onze’ Floor is daar het levende bewijs van. Chapeau!

DeWestkrant