Mundi-imperium breidt uit met broodjeszaak in De Baarsjes

Benten en Lila in hun tweede zaak: restaurant Felperlaan.
Hoogstins2024

Benten Wijnen en Lila Felperlaan hadden al koffiezaak Mundi, daarna kwam restaurant Felperlaan. Vanaf maandag 4 september gaat in de Van Spilbergenstraat hun derde zaak open: Toni’s Deli.

Benten Wijnen en Lila Felperlaan zijn geboren en getogen in Amsterdam. Ze willen graag dat de stad nóg mooier wordt en groeit. Om ervoor te zorgen dat Amsterdam groeit en bloeit, is het volgens Benten nodig om dorpjes te bouwen. In De Baarsjes is hij daar samen met Lila druk mee bezig.

Behoeften bewoners
Ze wonen op kruipafstand van de Postjesweg. Steeds als ze door die straat fietsten vroegen ze zich af waarom de buurt nog zo weinig had. “De wijk is dicht bij het centrum. Het stikt er van de bewoners die behoefte hebben aan leuke dingen. Waarom was er nog geen goede koffiezaak? Een goed restaurant was ver te zoeken, net als een zaak met écht lekkere broodjes. Dat kon toch niet?”

Oudste dochter
In 2021 openden ze aan de Postjesweg Mundi. Nadat die koffiezaak was uitgegroeid tot een hotspot, begonnen ze iets verderop restaurant Felperlaan. Aan de overkant van dit restaurant aan de Hoofdweg hadden ze vorig jaar het oude pand van IJsmanschap in de Van Spilbergenstraat 2 overgenomen. Op maandag 4 september zullen ze daar hun derde zaak openen: Toni’s Deli, vernoemd naar hun oudste dochter. “De naam Toni hoort echt bij een deli, in de VS heb je harstikke veel Toni’s Deli’s. Eigenlijk moeten we ook een zaak openen voor Mea, onze andere dochter.”

Waarde toevoegen
Op dit moment is hij zelf de zaak aan het renoveren. “Veel mensen zweten omdat ze een aannemer moet aansturen. Ik zweet omdat ik mezelf moet aansturen.” Af en toe zou hij wel eens een dag willen niksen, behalve dan ‘een beetje zwemmen met zijn meisjes’. Maar ja, het heeft natuurlijk ook wel wat om te bouwen aan je onderneming. “We voegen waarde toe aan de buurt. Al is het voor onszelf. We komen namelijk nooit meer van het kruispunt af en we moeten toch lunchen”, lacht Benten. “Bovendien vind ik het superleuk om juist hier bezig te zijn: ik ben geboren op 100 meter afstand van de kruising van de Postjesweg met de Hoofdweg.”

Pink’s Bakery
Bij Toni’s kun je overdag langskomen voor broodjes, maaltijdsalades, soepen en koffie. Milou Vaal van SoLou zal de chef van de zaak zijn. Eerder deed ze ervaring op als manager bij onder meer Nacional, Hotel Arena en The Unbound, een boutique hotel. De broodjes bij Toni’s zijn in samenwerking met Pink’s Bakery aan de Postjesweg ontwikkeld. “Ze zijn een kruising tussen een focaccia en een ciabatta. Onze broodjes zijn minder vet dan een focaccia en hebben de bite van een ciabatta.”

Next step-broodjes
De broodjes worden belegd met ‘kwaliteitsproducten’. Volgens Benten is het broodje met aubergine en caponata, een zoetzure Siciliaanse groentensalade, een aanrader. Naast dit vegan broodje komt er bijvoorbeeld ook een ‘overheerlijk’ broodje met gegrilde kippendij en huisgemaakte harissamayonaise. “Onze broodjes zullen de ‘next step’ zijn; beter dan het standaardwerk.” Hij belooft ook dat ze flink groot zullen zijn. “Zelfs als je ze halveert, heb je al behoorlijk wat.” Naast deze ‘rijkelijk belegde broodjes’ (8 tot 12 euro per stuk) komen er ook nog eenvoudigere broodjes (à 5 euro): “Met goede boter en goede kaas, ham of pindakaas. Leuk voor al die kinderen in de buurt.”

Geen verspilling
Omdat ze een hekel aan verspilling hebben, kun je het beleg van de broodjes ook tegenkomen in Toni’s salades. “De gegrilde kip kunnen we verwerken in een Waldorfsalade, de caponata in een salade met rijst of granen.” De soep bij Toni’s komt ook uit eigen keuken. “Denk aan een linzen-of kippensoep. Je weet wel: van die soepen die iedereen lust.”

Winkel
Behalve een afhaalzaak is Toni’s ook een winkel. In het shopgedeelte vind je onder meer goede flessen olijfolie, crackers en bijvoorbeeld ook producten uit restaurant Felperlaan: smeersels, ingelegde groenten. “Bij Toni’s komen eigenlijk al onze zaken samen, want koffie to go hebben we ook.” .

 

 

DeWestkrant