Consultant wordt ijsverkoper

(foto Jan Bartelsman)
Hoogstins2024

Popsicle, een leuk woord voor een lekker ding: de ijslolly. Ik heb het dan natuurlijk niet over een keihard smakeloos gekleurd waterblok op een stokje, maar over een smeuïge versie, de popster popsicle. In Amerika, Japan en Brazilië zijn popsicles deluxe al bloody hot. Sinds deze week kun je er ook eentje scoren bij IJsmanschap in de Van Spilbergenstraat.

Voor de officiële opening op 16 maart had eigenaar Martijn Doets pers en échte critici uitgenodigd: kinderen. Of ze haar favoriete smaak al had ontdekt, vroeg ik een meisje van zeven – paardenstaart, kekke laarsjes. Niet dus, want: “Ik vind alles even lekker.” Haar moeder: “Dat is wel heel erg Sophie’s Choice wat je haar vraagt.”

Doets is zichtbaar trots op de zaak die hij in de Baarsjes heeft neergezet. Hij werkte jarenlang als pensioenconsultant, maar droomde er achter zijn bureau van om iets met ijs te gaan doen. “IJs brengt al eeuwenlang lang blijdschap en geluk.” Om te leren hoe hij ijs moest maken, ging hij naar Italië. Met die kennis op zak werkte hij zijn concept voor IJsmanschap uit: de eerste popsiclebar van Nederland.

Bij IJsmanschap verkoopt hij ambachtelijke ijslolly’s op melk- en waterbasis. Zijn signature popsicle is de champagne-framboos (3,50 euro), een combinatie van roomijs met crémant de Bourgogne en een frambozencoulis. Extra lekker met een topping van witte chocolade, kan ik je vertellen. De Vietnamese iced coffee popsicle likt ook soepel weg. In de categorie friszuur kan ik je de yoghurt ijslolly en de popsicle op waterbasis met bosvruchten aanraden. Om weer op temperatuur te komen, is er koffie van Lot Sixty One. Doets: “Bij het beste ijs hoort de beste koffie.” http://ijsmanschap.nl

DeWestkrant