‘Lekker en veel eten’ bij nieuw restaurant Felperlaan in De Baarsjes

Benten en Lila in Restaurant Felperlaan. Foto: Lara Deckers.
Hoogstins2024

De eigenaren van Mundi op de Postjesweg kunnen niet wachten tot het woensdagavond is. Op die dag is namelijk de soft opening van hun splinternieuwe zaak op de Hoofdweg: Restaurant Felperlaan. Een week later, op 18 januari, is de zaak open voor het grote publiek.

De twee kinderen van Benten Wijnen en Lila Felperlaan dragen allebei Lila’s achternaam. Uit liefde voor haar drong Benten er bij haar op aan om hun restaurant ook Felperlaan te noemen. “Het was niet mijn idee, maar ik vind het een eer dat mijn naam aan onze nieuwe zaak is verbonden. Ken je het verhaal achter de Taj Mahal”, vraagt Lila.

Liefde
Ik knik. Ik ben namelijk een sucker voor mooie liefdesverhalen. De Taj Mahal, een van de zeven wereldwonderen, is een imposant mausoleum in de Indiase stad Agra. Shah Jahan, de vijfde heerser van het Mogolrijk, had het laten bouwen als laatste rustplaats voor zijn geliefde echtgenote Mumtaz Tahal. “We zeggen soms voor de grap dat Restaurant Felperlaan onze Taj Mahal is. Ons restaurant wordt veel levendiger, maar is ook uit liefde geboren. Benten heeft het voor mij gebouwd.”

Renovatie
Toen ze vorig jaar september de sleutels van het pand aan de Hoofdweg kregen,
zette Benten zijn tanden in een fikse renovatie. “Het plafond, de toiletten, de bedrading. De hele boel werd compleet gestript. Benten was maandenlang zeven dagen per week van ’s ochtends tot ’s avonds aan het bouwen. Meestal deed hij dat alleen, maar gelukkig kreeg hij ook hulp. Bijvoorbeeld van zijn broer en onze vriend Tommie – meubelmaker en eigenaar van Studio Hoffa.” Lila’s moeder, Tamara Jongsma, nam het schilderwerk voor haar rekening.

Cradam
Deze kunstenares en entrepreneur bestierde ooit strandbar Brandend Zand op Het Stenen Hoofd. Lila stond er geregeld. Ze is in de horeca opgegroeid. Op haar dertiende werkte ze al in een pizzeria. Als ‘gup’ van vijftien begon ze bij Café-restaurant Amsterdam – ‘Cradam’ voor intimi. In totaal heeft ze er vijftien jaar gewerkt, waarvan acht als bedrijfsleider. Het afscheid viel haar zwaar. “Cradam voelde als een familie. Ik beschouw Milène als mijn horecamoeder.” De mede-eigenares van Cradam heeft haar gevormd in het horecavak. “Milène staat altijd tussen de medewerkers op de vloer. Ze houdt je scherp en is oprecht geïnteresseerd in het personeel.”

Restaurant op Museumplein
Samen met onder anderen Milène en haar zakenpartner Charles Hollenkamp
zou Lila eigenlijk een restaurant beginnen op het Museumplein. Maar toen de bouw in 2020 van start zou gaan, dook corona op en ging het plan uiteindelijk in rook op. Ondertussen kreeg de horeca de ene na de andere lockdown voor de kiezen. Lila en Benten hadden meer vrije tijd dan ooit, maar mistten de actie. “We hebben allebei op de Middelbare Hotelschool gezeten en zijn echte horecamensen. Benten wilde weer ondernemen. Ik wilde weer de vloer op.”

Opening
Benten, die eerder Chez Miné in Houthaven had, kwam op het idee voor een koffiezaak aan de Postjesweg. In 2021 was Mundi een feit. In no time dijde de zaak uit tot dé chill-plek van De Baarsjes. Hoewel Lila het ‘leuk’ vond om de zaak samen met Benten te runnen, bleef ze dromen van een eigen restaurant. Om die droom waar te maken, stopte ze vorig jaar bij Cradam en focuste ze zich vanaf toen volledig op Restaurant Felperlaan. Van 11 tot en met 15 januari is de soft opening voor vrienden en bekenden. Vanaf 18 januari kan iedereen er komen eten. De zaak is dan wekelijks vanaf 17.30 uur open van woensdag tot en met zondag.

Buurtstek
“Ons restaurant is in de eerste plaats een plek voor buurtbewoners. Uiteraard zijn daarnaast ook andere mensen welkom. We wonen hier zelf niet ver vandaan, aan het Rembrandtpark. We zijn gek op lekker eten en romantisch tafelen. Omdat we zulke plekken niet in de buurt konden vinden, fietsten we steeds richting de J.P. Heijestraat of de Jan Eef. Met ons restaurant willen we iets creëren dat de buurt nog niet had. Ook willen we buurtbewoners bij onze zaak betrekken. Daarom hebben we buurtkunstenaars gevraagd om contact met ons op te nemen als ze hun kunst bij ons willen laten zien. Met onze zaak willen we De Baarsjes een podium geven.”

Georgische natuurwijn
Romantisch tafelen met een drie-, vier- of vijf gangenmenu, snel een daghap meepikken, borrelen met wijn en een hapje. Dat alles is mogelijk bij het nieuwste restaurant in De Baarsjes.  Lila wil onder meer ‘mooie dingen met wijn gaan doen’. “Bij Cradam heb ik veel wijnkennis opgedaan. De laatste tijd ben ik me meer gaan verdiepen in natuurwijnen. Hoe ouder ik word, hoe meer ik verlang naar minder. Natuurwijn is wijn zoals wijn hoort te zijn. Het is wijn in zijn puurste vorm, zonder onnatuurlijk bewerkingen. Ik wil de mooiste natuurwijnen gaan aanbieden. Onze chef Lara importeert onder de naam Vaime Wines Georgische natuurwijnen. Een selectie van deze wijnen zetten we op de kaart.”

Laagdrempeligheid
Ook bij het eten wil Lila terug naar de basis. “Wij serveren gerechten zonder poespas. Bij ons staat het eten centraal. Lekker én veel.” Zij en Benten hebben zich bij de opzet van hun restaurant laten inspireren door hun reizen naar Frankrijk, Italië en Spanje. “Goed eten is daar heel laagdrempelig. Op iedere hoek van de straat kun je er een dagmenu met een goed glas wijn voor een redelijke prijs krijgen. Dát willen we in De Baarsjes ook mogelijk maken.”

Dagmenu
Het seizoensgebonden dagmenu van het restaurant komt op een groot krijtbord te staan (tussen de 39-49 euro voor een meergangenmenu). Om de drie à vier weken wisselt het menu. De komende tijd kun je wild verwachten, maar er zijn ook altijd veel vegetarische opties. Naast dit dagmenu komt er ook een (borrel)hapjeskaart met vaste items, zoals oesters en een zelfgemaakte paté, die er ook in vegetarische variant komt.

Bruisende setting
Uit de keuken komen Zuid-Franse, Noord-Italiaanse en Spaanse smaken. “De Europese keuken zou je kunnen zeggen. Of de mediterrane. Maar eigenlijk willen we ons niet vastpinnen op één type keuken. Onze chef heeft onder meer bij een Mexicaans restaurant gewerkt. Als zij zin heeft om een lekkere chili te maken, dan moet dat kunnen.” De chef kiest zo veel mogelijk voor lokale ingrediënten van leveranciers met een goed verhaal. Maar er is nog meer. “Onze gasten krijgen eten van het allerhoogste niveau, maar dan zonder de stijve omgeving. Het restaurant moet bruisen. Bij ons mag je gewoon lachen. Graag zelfs.”

‘Dreamteam’
Om kwaliteit te kunnen leveren, hebben Lila en Benten naar eigen zeggen ‘een dreamteam’ samengesteld. Chef Lara Deckers heeft gewerkt bij toonaangevende Amsterdamse restaurants als Parlotte en Bacalar. Naast haar staat Jesse Cameron, de voormalige chef van Choux. “Ik hoop dat alle medewerkers hun eigen draai aan hun werk kunnen geven en dat ze hier helemaal zichzelf kunnen zijn. We doen het samen, iedereen mag meedenken.”

Eetwinkel
Alsof ze nog niet genoeg te doen hebben, gaan Lila en Benten in de zomer hun derde zaak openen. Vorig jaar november hebben ze namelijk het pand van IJsmanschap in de Van Spilbergenstraat overgenomen. Tegenover hun restaurant moet een eetwinkel komen. “Een beetje á la Renzo’s in de Van Baerlestraat.” De zaak moet het verlengstuk van Mundi en Restaurant Felperlaan worden. “We willen er maaltijden, zelfgemaakte patisserie en nog veel meer lekkers gaan verkopen.”

Pindasoep
Als ‘de driehoek’ in De Baarsjes staat, wil Lila nog een plan uitvoeren. Samen met een vriendin wil ze een Indisch restaurant gaan openen. “Mijn moeders beroemde pindasoep zou daar goed passen”, lacht Lila. Haar moeder verkocht ooit als De Lachende Pinda pindasoep op foodfestivals in Amsterdam en omstreken. Uit ervaring weet ik hoe verkwikkend deze kruidige en pittige soep is. Ik ben helemaal klaar om weer een bak van die soep te eten. Ik wil me er niet mee bemoeien, maar in de eetwinkel zou de soep ook zeker niet misstaan. Maar eerst ga ik Restaurant Felperlaan checken.

Lila en Benten met kinderen. Foto: Lara Deckers.
DeWestkrant