15x smullen als een Surinamer in West

Ram's Roti. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Op Keti Koti herdenkt en viert Nederland de afschaffing van de slavernij. Deze feestdag heeft een Surinaamse oorsprong. Vanzelfsprekend eet je op 1 juli in stijl. Wij weten waar.

Bos en Lommer
1. Ram’s Roti, Jan van Galenstraat 107F
Om deze zaak te vinden, moet je in de Jan van Galenstraat gewoon je neus achterna lopen; de kruiden van deze Surinaams-Hindoestaanse zaak dwarrelen je tegemoet. Ram’s is een klinkende naam voor liefhebbers van roti van maagjes, lever, kip en lam. Gebakken cassave met bakkeljauw, bara’s en plaurie (gefrituurde gele erwten-komijnballetjes) vind je er ook. Ik heb een zwak voor de broodjes pom.

2. De Buitenvrouw,Nieuwpoortkade 2A
Deze lunchroom is misschien wel het best bewaarde culinaire geheim van Bos en Lommer. De zaak van Judith Cyrus, schrijfster van Paramaribo. Een culinaire smeltkroes, zit verstopt op de binnenplaats van creatieve werkplek Da Vinci. Eenmaal binnen, kun je rekenen op vegetarische pasteitjes, kroketten met jackfruit en belegde broodjes met hete kip, kerrie-ei,pom en – mijn favoriet – Madame Jeanette worst.

3. NMAG & de bar, Bos en Lommerweg 90
Dé Surinaamse trofee op de kaart is de roti van Ramon, de Surinaamse vader van een van de van twee eigenaren. Elke week tovert hij een ‘heel grote pan’ met kip tevoorschijn en brengt hij die langs. Surinaams comfort food met een flinke scheut (vader)liefde, dus. Van deze roti word ik domweg gelukkig.

4. Wanica Exotics, Jan van Galenstraat 88HS
Als je hier over de drempel stapt, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Niets te hippigheid, maar enkel vriendelijkheid en relaxte vibes. De barra’s en bakabana’s (gebakken banaan) zijn hier de bestsellers.

De Baarsjes
5. Rotishop Gieta, Balbaostraat 15HS
In De Baarsjes is Gieta een icoon. Door haar enorme werklust wordt gefluisterd dat ze ‘de hardst werkende vrouw van de buurt’ is. Mensen lopen de deur van haar zaak plat voor haar nasi, bami, bara’s en, vooral, haar roti. Hoe ze haar roti maakt, vertelde ze ooit in de digitale show van 24 Kitchen-chefs Job en Perry. Ik heb me onlangs laten vertellen dat haar kiploempia ook uit de kunst is. Die snack staat op mijn to-do lijst.

6. Toko Otie, Vespuccistraat 7A
Volgens de heren van Tip de Toko is Toko Otie een klassieke toko: “Een kleine zaak die op een of andere manier plek heeft voor alle tropische producten en daarnaast aan de kassa nog maaltijden en broodjes verkoopt.” De bloggers noemden de kip ketjap op hun broodje ‘lekker zoet’ en ‘mals’. De kip kerrie was ‘lekker gekruid’ , waarbij ‘de kerriekruiden niet te overheersend waren’.

Oud-West
7. Café Casanova, Lootsstraat 6-8
Casanova in Oud-West staat bekend als ‘een geheim in de Surinaamse gemeenschap’. Zes dagen per week kun je er tot diep in de nacht rijst met kip, bami, sateetjes en borrelpootjes scoren. Toen ik er vorig jaar over de drempel stapte, was ik verkocht. Het voelde aan als een warm bad. Eigenaar Hesdy was zó vriendelijk, vrolijk en gastvrij dat ik me moest inhouden om hem niet te omhelzen. Toen het eten kwam – nasi kip, zoetzure vis met rijst – maakte mijn hart weer een mini-salto: niets is beter dan de geur van homemade Surinaams comfort food. in dit stuk lees je meer over deze unieke plek.

8. Floor’s Surinaamse Catering, Wilhelminatraat 182H
Cateringbedrijf en afhaalzaak met een breed Surinaams repertoire, van moksi meti en bapao tot roti. De roti kip zou ‘zalig’ zijn en ‘net zo lekker als in Suriname’.

9. Meo’s Colosseum, Lootsstraat 5
In de ruim 20 jaar dat dit eetcafé bestaat, hebben rappers (Typhoon) en hiphoppers (Broederliefde) hun tanden gezet in Shirleys gerechten. Haar menu bestaat uit een mix van Creoolse, Hindoestaanse en Javaanse klassiekers. Okersoep meets roti lam en kipsaté, zeg maar. Het eten van Shirley staat als een huis. Hoewel ze nu al keihard werkt, vroeg ze dit jaar een 24-uursvergunning aan voor haar restaurant, en heeft ze die ook gekregen. Niet voor niets noemde Patta haar ‘een powerhouse’ en is de sneakerkoning sinds 2021 haar compagnon.

10. My Broodje, Jan Pieter Heijestraat 98
Bij Myron gaat vooral rond lunchtijd het ene na het andere broodje over de toonbank: fa-chong kip, pom, tempeh en tofu, maar bijvoorbeeld ook bokking, sardientjes en een gehaktbal. Al dan niet met peper en zuur.

11. Riaz, Bilderdijkstraat 193
Bij deze Surinaamse klassieker kun je al sinds 1981 terecht voor roti(rollen) en veel meer lekkers, waaronder bara’s met kousenband en tempeh, pindasoep, rijst met bruine bonen en verschillende curries.

12. Saotohuisje, Kinkerstraat 333H
In dit eethuisje is saoto koning, maar behalve deze kippensoep gaan er ook nasi- en bamigerechten over de toonbank. Plus roti(rollen), gebakken bananen, belegde broodjes, sateetjes en porties kippenbout – ketjap of kerrie.

13. Soenes Roti, Bilderdijkstraat 208H
Richie opende vorig jaar Soenes Roti in Oud-West. Eerder had hij een café in Zuidoost. Het zal je niet verbazen dat Soenes draait om roti. Ik bestelde er ooit roti met garnalen, aardappel en kousenband. Ook de rotirol met kip ken ik uit ervaring. Het eten bleek precies zo troostrijk, machtig en gekruid te zijn als ik in gedachten had.

Westerpark
14. Toko Hanglampoe, Tweede Nassaustraat 7
Sinds 1982 staan hier Surinaamse en Aziatische levensmiddelen in de schappen. Insiders weten dat je er ook terecht kunt voor bara’s en roti met groenten, lam of een kippenbout.

15. Suri-kitchen, Tweede Nassaustraat 38
Saoto is dé troef van deze afhaalzaak. Op de website profileert Suri-kitchen zich als ‘de saoto koning van Amsterdam’. Ik schreef er ooit een lofzang over. Heb je het niet zo op kippensoep, check dan de pindasoep. Daarnaast zijn er dagspecialiteiten. Elke donderdag zijn er bijvoorbeeld maaltijden met sopropo (bittermeloen).

Saoto van Suri-Kitchen
DeWestkrant