Bij Casanova kun je tot 3 uur ’s nachts Surinaams eten (en hoelahoepen)

Hesdy Gambier in zijn café. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Café Casanova in Oud-West staat bekend als ‘een geheim in de Surinaamse gemeenschap’. Zes dagen per week kun je er tot diep in de nacht rijst met kip, bami en sateetjes scoren. Deze zaterdag is er vanaf 20.00 uur een karaoke- en hoelahoepwedstrijd.

Als we over de drempel van Café Casanova stappen, is het alsof we in een warm bad glijden. De mensen aan de bar draaien zich om en begroeten ons als oude bekenden. Ik meld dat we komen eten. Eigenaar Hesdy Gambier lacht, aarzelt geen moment en leidt ons naar de keuken. “Patrick, wat hebben we vandaag voor onze gasten?”

Borrelpootjes
De kok somt een hele lijst op, waaronder roti kip, zoetzure vis, bami, nasi kip. Patrick werkt met een weekmenu, maar daarnaast heeft hij ook gerechten buiten het menu om. Wil je alleen borrelen, dan heeft hij sateetjes, chicken wings en borrelpootjes voor je. Gebakken vis met zijn zelfgemaakte (loeihete) sambal is ook een optie. “Ga maar zitten”, zegt Patrick. “Ik ga aan de slag voor jullie.”

Geheim adres
Ik was ontelbare keren in de Lootsstraat geweest, maar had er nooit aan gedacht om bij Casanova binnen te lopen. De bar leek altijd dicht te zijn. Het imago was niet optimaal. Maar toen ik een mail kreeg van een van onze lezers, veranderde ik van gedachten. Ze noemde het café ‘een soort van geheim in de Surinaamse gemeenschap’ en schreef dat je er zes dagen per week tot in de nacht heerlijk kunt eten en gezellig kunt drinken’. De pindasoep en moksi alesi bestempelde ze als haar favorieten.

‘Afteren’ met Surinaams eten
Na haar mail stond ik meteen op scherp: ‘een geheim’, ‘Surinaams eten’, ‘in de nacht’. Dáár moest ik meer van weten. Het blijkt dat je er dinsdag tot en met zondag van 17.00 tot 3.00 uur kunt eten en drinken. Ge-wel-dig! Eerst helemaal losgaan en dan even ‘afteren’ bij een complete Surinaamse maaltijd. Véél beter dan die broodjes shoarma met knoflooksaus die ik vroeger na het stappen overdwars in mijn mond deed. Dát eten kon je zeker geen soulfood noemen, Patricks gerechten wél.

Gemêleerd publiek
Als Hesdy onze drankjes brengt, vertelt hij dat Casanova er al 35 jaar zit. Eerst runde zijn broer de zaak, maar na zijn overlijden nam hij het over. Hesdy heeft de buurt zien veranderen. Een deel van zijn vaste gasten is de stad uitgegaan. Hij kreeg er ‘een gemêleerder publiek’ voor terug. “Veel jongeren ook. Ze weten dat ze bij mij tot diep in nacht kunnen feesten.” Niet alleen in het weekend, maar ook door de week kan het er aardig druk zijn. “Ik verbaas me daar zelf ook wel eens over. Moeten die mensen morgen dan niet werken, denk ik dan.”

Funky zaak
Hij beaamt dat het hard werken is om Casanova te laten draaien: zes dagen per week is hij pas rond 6.00 uur thuis. “Als je dit werk niet met liefde doet, houd je het niet vol. Ik houd van mijn zaak. Casanova is uniek. Dit café kun je niet in een hokje plaatsen.” Hesdy heeft een punt. Het is geen hipster-zaak, maar een bruine kroeg kun je het ook niet noemen. Daar is de zaak te funky voor.

Knusheid
Hits als Forget Me Nots, Last Night a DJ Saved My Life en Rapper’s Delight knetteren uit de speakers, waardoor je je in de jaren 80 waant. In elk hoekje van het interieur is wel iets te zien: een gewei, een portret van een look-a-like van Erykah Badu, een spreuk. Achter de bar staat een verzameling spullen die stamgasten in de loop der jaren hebben meegenomen. Het eclectische interieur levert een knusheid op die bij de nieuwste cafés vaak ver te zoeken is. Casanova’s decor is niet bedacht, maar organisch gegroeid. Het is 100 procent authentiek.

Gulle stukken botervis
Als het eten komt, maakt mijn hart weer een mini-salto. Ik ruik ketjap, een vleugje peper prikkelt mijn neus. Niets beters dan de geur van homemade food.
Royale porties op onze borden. Nasi kip voor mij (12,50 euro), zoetzure vis met rijst (15,00 euro) voor mijn tafelgenoot. Opvallend veel groenten – kousenband, tomaat, zuur van komkommer. “Géén visfilet, maar vis zoals het hoort”, zegt Hesdy. Mijn vriend prikt tevreden in gulle stukken botervis. Ikzelf heb ook niet te klagen. De kippenpoten zijn eerst gebakken en daarna gestoofd. Mals tot op het bot. De kip doet me denken aan de ajam smoor van mijn overleden Indische moeder. Wat fijn, alsof ze er een beetje bij is!

Weekendtrip
Hesdy en Patrick glunderen als we vertellen dat het heeft gesmaakt. Patrick vertelt dat je hier ook eten kunt afhalen. Hesdy polst wat we zaterdag 30 juli te doen hebben. Vanaf 20.00 uur organiseert hij namelijk een karaoke- en hoelahoepwedstrijd. De winnaar krijgt een tweedaagse weekendtrip,  inclusief een hotelovernachting in Nederland en een ontbijt. “Ik organiseer regelmatig events. Ook heb ik een ruimte die je kunt afhuren. Onlangs was er nog een vrijgezellenfeestje.”

Cocktailkaart
Om geen event te missen, is het handig om deze FB-pagina te volgen. Ga je binnenkort naar Casanova, dan zou het best kunnen dat Hesdy zijn cocktailkaart klaar heeft. Tijdens de lockdown volgde hij namelijk een cocktailcursus. Hij mixte en matchte erop los en weet inmiddels precies welk cocktails hij in zijn café gaat schenken.

Paramaribo van Oud-West
Terwijl hij praat, spot ik opeens een bekende aan de bar: Shirley, de stoere eigenares van Meo’s Colosseum, het uitstekende Surinaamse eetcafé dat in dezelfde straat zit. “Ik ken haar al heel lang”, zegt Hesdy. “We gaan goed met elkaar om.” Twee bijzondere Surinaamse zaken op kruipafstand van elkaar. Ik weet het zeker: de Lootsstraat is het Paramaribo van Oud-West!