Cameracontrole scooters Buysbrug: al 1300 boetes

De Buysbrug donderdagavond. Een brommerrijder is keurig afgestapt, terwijl toevallig ook twee agenten langsfietsen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Door de inzet van camera’s zijn al 1320 boetes uitgedeeld aan scooterrijders en snorfietsers op de Buysbrug. Rijden over de brug tussen de Jan van Galenstraat en Buyskade is voor hen niet meer toegestaan sinds de nieuwe regels voor fietspaden in 2019. 

In de praktijk bleef een flink aantal rijders het verbod negeren, wat tot gevaarlijke situaties leidde op de smalle brug met ook veel voetgangers en fietsers. Mede op aandringen van omwonenden heeft de gemeente in mei camera’s geplaatst als onderdeel van een proef.

In de maand mei werden zo 694 overtredingen geconstateerd en in juni 626, zo blijkt uit cijfers die De Westkrant heeft opgevraagd. De aantallen voor juli zijn nog niet bekend. De boete voor de overtreding bedraagt 100 euro. 

Sommige scooterrijders proberen een boete te vermijden door hun kenteken even af te plakken of tijdens het rijden hun voet ervoor te houden, zo is wel te zien. Een woordvoerder van de gemeente zegt daar niet bekend mee te zijn. “Maar als dit door politie wordt waargenomen kan de snor- of bromfiets in beslag worden genomen.”

Een evaluatie van de cameraproef volgt later dit jaar. Ook op andere plekken in de stad worden scooterrijders en snorfietsers gecontroleerd met camera’s,