Fietspad is druk en riskant

Fietspad in De Clercqstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De fietspaden in West worden steeds drukker. Het fietspad in de De Clercqstraat moet eigenlijk twee keer zo breed zijn om de huidige stroom fietsers te verwerken. Dat staat in een rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Op diverse plaatsen in de stad werd in mei 2015 het fietsverkeer met de camera vastgelegd. De De Clercqstraat in West is een van de allerdrukste fietsroutes. Op een pad van twee meter breed persten zich 758 fietsers per uur langs, ofwel gemiddeld een fietser per vijf seconden. Het pad zou vier meter breed moeten zijn, aldus SWOV.

Te grote drukte zorgt voor gevaar, maar ook het gedrag van de fietsers zelf. Niet alle fietsers zijn er met hun hoofd helemaal bij: 21% luisterde muziek, 1,5% was bezig een scherm te bedienen en 0,7% was aan het bellen. Bij inhaalmanoeuvres kijkt bijna driekwart van de fietsers niet over de schouder. Spookfietsers (0,7%) rijden tegen de richting in. En dan zijn er nog de scooters, die veel ruimte nodig hebben en inhalen.

De De Clercqstraat bleek aanzienlijk drukker dan de drie andere plekken waar is gemeten: Weesperstraat (467 fietser p/u), Geldersekade (461 fietsers p/u) en Piet Heinkade (206 fietser p/u). West telt overigens meer overvolle fietspaden, bijvoorbeeld in de Kinkerstraat. Het fietspad langs de zuilengalerij is druk en smal, met soms plotseling overstekende voetgangers.