Een warm en pittig welkom bij Soenes Roti

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Eerder had hij een café in Zuidoost, maar nu wil de eigenaar van Soenes Roti in de Bilderdijkstraat de show stelen met zijn big smile én het eten van zijn neef.

Het is zover: de Bilderdijkstraat heeft er een roti-zaak bij. Voor roti kun je al tientallen jaren terecht bij Riaz. Sinds 30 november is daar een adres bijgekomen: Soenes Roti Bar en Grill. We kondigden het al aan in dit artikel.

Lollige Amsterdammers
Kort na de opening loop ik er naar binnen. Eigenaar Richie is druk in de weer met de kassa. “Echt wennen, dit systeem.” Voor hem staat een groepje lollige Amsterdammers. Ze komen eten afhalen. “Doe maar rustig aan. Er is niets aan de hand zolang het eten goed is. Zo niet, dan weet ik je te vinden.” Langzaam krijgt Richie de controle over de kassa terug. Hij lacht: “Mijn neef is hier de kok. Hij kan echt goed koken.”

Gratis drankje

Dat is natuurlijk fijn om te horen. Ik bestel een roti met garnalen, aardappel en kouseband (14 euro) en een rotirol met kip kerrie. “Komt eraan”, zegt Richie. “Wil je wat drinken terwijl je wacht?” Ik sla het aanbod af; onbegrijpelijk vindt hij dat. “Van het huis. Je hoeft dus niet te betalen.” Waarschijnlijk zie ik er zo krenterig uit dat hij het op die manier nog eens probeert. Gastvrij, leuk! “Ga lekker zitten. Het eten is zó klaar.”

Café in Zuidoost

Soenes is niet Richie’s eerste zaak. Hij heeft eerder een café in Zuidoost gehad. Ook daar stond een tijdje eten op de kaart. Met Soenes gaat hij all the way. Zijn nieuwe zaak is zowel bar als restaurant. Niets te interieurtechnische hoogstandjes hier. Maar de sober ingerichte zaak heeft alle basics die je van een restaurant mag verwachten en zelfs iets meer: een breedbeeld-tv en twee gokkasten. Ik zou er niet snel een romantisch dinertje plannen. Een lunch na het shoppen in de Bilderdijkstraat lijkt me een beter idee.

Big smile
Met vol uitzicht op de reuring in de straat zit ik wat te mijmeren en vraag ik me af wanneer de regen ophoudt. Wat later staat Richie weer met een big smile voor mijn neus. “Het eten! Ik hoop echt dat je het lekker vindt. Oh ja, de sambal die erbij zit is per ongeluk te heet geworden. We gaan die aanpassen. Oppassen, hoor!”

Fire in da house
Het eten blijkt precies zo troostrijk, machtig en gekruid te zijn als ik in gedachten had. Knapperige groente en garnalen, zalvende ‘aardappelpuree’, juicy kip. Mijn vriend en ik delen de rotirol en ‘druppelen’ er voorzichtig de sambal van Madame Jeannette op. Ik vlieg bijna uit mijn stoel en begin nog net niet te jodelen. Fire in da house. Ik haal heel diep adem, kalmeer en merk dan pas dat de sambal echt wat toevoegt: frisheid, spanning. Ik heb nu dus een tip. Richie, houd deze sambal zo heet als -ie is én lanceer een mildere versie. Sambal 1 is dan voor daredevils (zoals ik) en sambal 2 is voor de rest van Nederland.

Foto: Patricia Jacob
DeWestkrant