Soep die helpt tegen alles

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Kippensoep is hét medicijn tegen griep. Advies van Patricia: haal een saotosoep.

Vreselijk, van die mensen die lopen te snotteren en piepen dat ze griep hebben, maar tóch naar het werk zijn gekomen. ‘Getver’, denk ik dan, als ik er eentje hoor. ‘Wandelende bacillenbom! Ga je nest in, hup!’ Maar loop eerst even langs Warung Surikitchen in de Tweede Nassaustraat.

Bij dit familiebedrijfje in Westerpark ligt het accent op de Surinaams-Javaanse keuken. De cheffin maakt elke ochtend verse afhaalgerechten en gaat daarna aan de slag in de thuiszorg. Dat ze lange dagen maakt, neemt ze voor lief. Het is haar eer te na om eten van de vorige dag te verkopen.

Een van haar paradepaardjes is de saoto (vanaf 3,50 euro). Voor deze Javaanse kippensoep trekt ze een bouillon van kip – géén kipfilet, maar kip met botten – en specerijen als gember en citroengras. Haar krachtige soep pept je meteen op. Doe je er thuis nog wat druppels citroensap bij, dan is het bye bye bacillen. Bij de saoto krijg je rijst, een gekookt ei, taugé en rijstvermicelli. Vraag om de sambal van het loeihete pepertje Madame Jeanette. Wedden dat je na de eerste hap geen verstopte neus meer hebt?

http://www.surikitchen.nl

DeWestkrant