‘Westerpark steeds drukker en rommeliger’

Vrienden van het Westerpark willen advies ontwerpster Kathryn Gustafson over aanpassingen

Een vrachtwagen rijdt langs de Gashouder. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het Westerpark wordt steeds drukker en rommeliger. Evenementen worden afgezet met hekken en grote delen worden gebruikt als fietsenstalling. Die kritiek uitte voorzitter Diego Pos van de Vrienden van het Westerpark dinsdagavond als inspreker bij de stadsdeelcommissie West.

Pos wees erop dat festival De Rollende Keukens vorig jaar voor het eerst was afgezet met hekken. Festival Milkshake gebruikte volgens hem hogere hekken en ook de kermis stond vorige week voor het eerst achter hekken. Rond de Gashouder staan bij concerten vaak ook lelijke hekken, aldus Pos. “Het is verrommeling die steeds erger wordt.”

Kritiek had hij verder op het projecteren van de programmering op de Gashouder ‘met als dieptepunt het logo van een sponsorend biermerk op de gevel’. Terrassen worden volgens hem niet gehandhaafd. Pos: “Wat we krijgen is niet meer balans, maar verrommeling.” Ook wees hij op het grote aantal verkeersbewegingen binnen het park.

Hoog tijd voor een ‘overkoepelende visie’, aldus Pos. “Iedereen is het erover eens dat het steeds drukker wordt in Westerpark. Er komen nieuwe wijken aan en Haven-Stad, voorlopig zonder eigen park. Er moet een stip op de horizon komen: wat voor park willen we zijn?”

Hij stelt voor om de Amerikaanse ontwerper Kathryn Gustafson van het cultuurpark uit te nodigen en te vragen om advies over aanpassingen in het park. Pos is niet onder de indruk van het argument dat daarvoor geen geld zou zijn. “Haven-Stad is een miljardenproject. Wij moeten hier twintig jaar de boel opvangen als buffer.”

DeWestkrant