Surinaams lunchen bij De Buitenvrouw in BoLo

Judith en haar dochter (foto: Patricia Jacob).
Hoogstins2024

De Buitenvrouw is misschien wel het best bewaarde culinaire geheim van BoLo. De lunchroom wordt gerund door een veelgeprezen kookboekschrijfster, die onder meer haar eigen kipworst met Madame Jeanette draait.

De coronacrisis betekende de nekslag voor een van mijn lievelingsrestaurants in Westerpark: Uitvlugt. Warme sfeer, funky interieur en lekkere Surinaamse gerechten met een Amsterdams accent. Ik kon er niet genoeg van krijgen. Toen ik onlangs ontdekte dat er eind augustus een nieuwe Surinaamse zaak op kruipafstand van mij was geland, wist ik niet wat ik hoorde. Eerst begon ik te juichen, daarna sloeg de verbazing toe: hoe kon ik dat hebben gemist?

Werkplek Da Vinci
Om met dat laatste te beginnen: de nieuwkomer, oftewel De Buitenvrouw, zit nogal verdekt opgesteld. De lunchroom zit aan de Nieuwpoortkade 2A, op de binnenplaats van creatieve werkplek Da Vinci in Bos en Lommer. Om er te komen, moet je langs een hefboom en een portier. De zaak zit dan aan de rechterkant. Ik zag het niet meteen, maar een jongen hielp me op weg: “Het eten bij De Buitenvrouw is zó goed. Alles wat ze kookt is lekker. Eet smakelijk, straks!”

Kookboek Paramaribo
Ik begon bijna opnieuw te juichen: hij liep bijna over van enthousiasme en kwijlde nog net niet. Ik was overduidelijk op weg naar iets bijzonders. Ik had al zo’n vermoeden toen ik op mijn fiets sprong. De lunchroom wordt namelijk niet gedreven door zomaar iemand, maar door een dame van formaat: Judith Cyrus, schrijfster van Paramaribo. Een culinaire smeltkroes. Dit kookboek was een van de tien titels die dit jaar op de longlist stond voor Het Gouden Kookboek 2021.

&Judith
Judiths boek kwam in januari van dit jaar uit. Maar daarvoor timmerde ze ook al aan de weg in de culinaire scene. Met haar bedrijf &Judith organiseert ze kookworkshops en keukentafelgesprekken en doet ze cateringklussen. Sinds 1 september 2021 heeft ze een culinaire column in Trouw. 

Oma Kate
De basis voor haar culinaire carrière werd gelegd door het eten van haar moeder, oma Kate. Haar moeder voedde haar op met pom, bakkeljauw en moksi-alesie. Oesters, asperges en ‘een goed glas wijn’ kwamen ook op tafel. Sinds deze zomer drijft ze De Buitenvrouw. Je bent er omringd door ZZP’ers uit de omliggende werkruimten. “Maar iedereen is welkom.”

Pandan Dawet
In haar lunchroom schenkt ze koffie en exotische drankjes (gemberbier, orgeade, pandan dawet). Daarnaast belegt ze broodjes op z’n Hollands en in Surinaamse stijl. Bruin of wit, peper of zuur, met bakkeljauw, pom, hot ketjap jackfruit, tempeh, hete kip of kipworst Madame Jeanette. Ik heb geluk. De kipworst is net klaar. Haar dochter, die ook in de keuken werkt, proeft ervan. Volgens haar is het heel spang (lekker). “Geef die mevrouw een paar plakken, en doe onze sambal erbij.”

Soppen in sambal
Die ‘mevrouw’ zet er meteen haar tanden in. Goed sappig kippenvlees met aardig wat pit. Ik schroef het pittigheidsgehalte nog wat omhoog door de worst in de sambal te soppen. Nice!“ We maken hier alles zelf. Ook die worst. Dat moet je als kok gewoon kunnen. Ik neem er de tijd voor.”

Vegetarische soepen
Behalve broodjes verkoopt Judith ook een salade en soep van de dag. De soep is altijd vegetarisch. Vandaag staat er een Aziatische groentesoep met een Surinaamse twist te pruttelen. Ik neem een kom (3,50 euro). Wat een weldaad! Deze soep met kool en pepertjes pept me flink op. Volgens mij kijk ik nu helderder uit mijn ogen. Na afloop nog een stuk spekkoek, en ik kan er weer tegenaan.

Vrolijkheid
Ondanks dat ik heb gegeten, voel ik me lichter dan daarvoor. Komt het door de prikkelende kunst van Peter Arends aan de muren? Of de muziek van The Brand New Heavies en Joss Stone op de achtergrond? Eén ding is zeker: de gastvrijheid en vrolijkheid van Judith en haar team hebben eraan bijgedragen. Een ‘buitenvrouw’ is in de Surinaamse cultuur een maîtresse. Mocht je qua lunch een keer willen vreemdgaan, dan raad ik je de zaak van Judith aan! De Buitenvrouw is op werkdagen open van 8.30 tot 15.00 uur.