Uitvlugt is dus écht een spannende plek geworden

Eetcafé De Uitvlugt na de opening in 2018. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Patricia dacht al dat Uitvlugt in Westerpark bij de Van Hogendorphal een spannende plek zou worden. Kort na de opening ging ze er eten en ontdekte ze dat haar voorspelling is uitgekomen.

Drinks
, music, art en Surinaamse gerechten met een Amsterdamse twist. Toen ik begreep wat de ‘ingrediënten’ van Uitvlugt zouden worden, zag ik het meteen zitten. Ik voorspelde dat dit een funky eetpaleis zou worden, maar vreesde dat ze de openingsdatum van 1 juni niet zouden halen. Op 9 mei wemelde het in de Van Hogendorpstraat nog van de bouwvakkers, er stonden nog vele vacatures open. Mijn angst is ingehaald door de feiten: Uitvlugt is open sinds 1 juni. En niet zo’n beetje ook. 

Gemberbier
Bij Uitvlugt geen Scandinavische zuinigheid, maar de warmte en overdaad van de tropen: felle kleuren, wilde prints, grote planten, luierstoelen, exotische bloemen. De medewerkers lopen de benen uit hun lijf over het tjokvolle terras. Ze brengen authentiek gemberbier rond, bieren en wijnen. Af en toe gaat het mis. “Hopelijk krijg ik een herkansing”, zegt een van hen. “Vooruit, voor deze keer”, zegt een vrouw die een verkeerde wijn krijgt. Nou, nou, waarom zo serieus? Had hij dat bij mij gedaan, dan had ik gezegd: “Geen enkel probleem.” Zo lang iemand zijn best doet, ben ik niet kwaad te rammen. Zeker niet met al dat lekkers om me heen.

Ceviche van witvis
De dorade heeft de lengte van een haai, de burger van véél beef ziet er sappig uit, de velletjes van de borrelkluifjes zijn net chippies. Allemachtig, hoe zou het zijn om aan die gekonfijte kippenlevertjes met ui en spek te sabbelen? Voordat ik daar echt over hebben kunnen fantaseren, staan onze sranan bowls op tafel; kommen met salade en Surinaamse ingrediënten. Voor mijn tafelgenoot eentje met zachtgegaarde cassave, zoete aardappel, banaan, ei, bakkeljauw en zoetzure antroewa(een soort aubergine). Ik heb de bowl met glasnoedels,cevice van witvis, gestoomde groenten en atjar van zeewier (13,50 euro). Mijn bowl smaakt als een zomerliedje: licht, elegant en fris met stukken vis die stevig en mals tegelijk zijn. De bowl van ‘de overkant’ is stoerder en machtiger; een echte Zuid-Amerikaan.

Sranan ontbijt
Jammer genoeg is de bojo op. Van die Surinaamse cake van cassave, kokos en rozijnen ga ik meestal uit mijn dak. Volgende keer beter. Misschien zelfs al morgenochtend. Want bij Uitvlugt begint de dag wel erg goed. Wat dacht je van het sranan ontbijt van gestoofd pekelvlees met zoete patat, een gepocheerd eitje, bacon en toast? Heel fijn dat Daphne Bruijne de Surinaamse keuken van Paramaribo naar Westerpark heeft gehaald en ook in Amsterdam weer samenwerkt met ontwerper Thijs van den Wall Baker en chef-kok Nikita Tjon-Affo. Ladies and gentlemen: we hebben er een winner bij.
https://uitvlugtamsterdam.nl

DeWestkrant