Verkeersdrempels bij gevaarlijke oversteek Jan van Galenstraat

Fietsers haasten zich op de Jan van Galenstraat naar de overkant. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De gemeente gaat verkeersdrempels aanleggen om de oversteek van de Jan van Galenstraat ter hoogte van de Buysbrug veiliger te maken. In de middenberm komen zwerfkeien die moeten voorkomen dat automobilisten om de drempels heenrijden. 

De oversteekplek staat bekend als gevaarlijk. Veel fietsers en voetgangers steken hier over, terwijl sommige automobilisten (veel) harder rijden dan de toegestane 50 km/u.

Even verderop werd vorig jaar een scooterrijder doodgereden door een 25-jarige automobilist die met 119 km/u over de Jan van Galenstraat aan kwam rijden. De bestuurder is in mei veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf vanwege roekeloos rijgedrag, met de dood van de scooterrijder als gevolg.

Geen zebrapad
Buurtbewoners en de Voetgangers Vereniging Nederland voerden actie om de oversteek snel veiliger te maken, onder meer door de aanleg van een zebrapad. Maar dat zebrapad komt er dus niet, alleen verkeersdrempels om de snelheid te remmen, andere wegmarkering en extra borden. 

Handtekeningen
“Wij zijn bijzonder teleurgesteld dat er geen zebrapad komt”, zo reageert buurtbewoonster Sybilla Claus die het initiatief nam voor de actie om de oversteekplaats veiliger te maken. “Juist voor de aanleg van een zebrapad hadden 500 buurtbewoners hun handtekening gezet.”

De bestuurder in stadsdeel West volgt het ambtelijk advies dat een zebrapad ‘onveilig’ zou zijn, zo stelt Claus. “Onze onafhankelijke verkeerskundigen hadden uitgezocht hoe een zebra juist wél de veiligheid verbetert. Nu blijft het een gewelddadige oversteek waar jong en oud bang voor zijn.”

‘Zebrapad slecht zichtbaar’
“Wij danken de buurtbewoners voor hun betrokkenheid en voorstel voor een zebrapad”, zo reageert een woordvoerder van stadsdeel West. “Onze veiligheidsexperts hebben dat serieus genomen en besproken. De belangrijkste afweging om de snelle doorstroom op andere manieren te verminderen en niet te kiezen voor een zebrapad is omdat de oversteek in een bocht ligt. In combinatie met de hellingsgraad vanaf de brug zou een zebrapad slecht zichtbaar zijn.”.

De aanleg van de verkeersdrempels vindt plaats op 12 en 13 juli. 

DeWestkrant