Actie voor zebra bij gevaarlijke oversteek Jan van Galenstraat 

Actie maandagmiddag voor een zebrapad ter hoogte van de Buysbrug. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Aan het begin van de Jan van Galenstraat moeten een zebrapad, verkeersdrempels en voorrang voor fietsers komen, vinden actievoerders uit de buurt. Maandagmiddag verzamelden zij hiervoor handtekeningen van voorbijgangers. De Voetgangers Verenging Nederland en enkele VVE’s in de buurt ondersteunen het initiatief.

Grote aantallen fietsers  en voetgangers steken dagelijks de drukke Jan van Galenstraat over ter hoogte van de Buysbrug. Auto’s mogen hier 50 km/u en hebben voorrang. Regelmatig rijden automobilisten (veel) harder. Een automobilist reed in december even verderop met hoge snelheid een 20-jarige scooterrijder dood.

Buurtbewoners dringen bij de gemeente al langer aan op de aanleg van een zebrapad en verkeersdrempels, maar tot dusver zonder succes. Maandag werden in enkele uren tijd 200 handtekeningen opgehaald onder voorbijgangers.

Stadsdeelbestuurder Ester Fabriek laat weten dat ze met bewoners in gesprek is geweest en dat ze de zorgen deelt. “Er wordt daar te hard gereden. Er is een schouw ter plaatse geweest en de oversteek is aandachtig bestudeerd. Het voorstel van de bewoners is actief meegenomen voor de schouw.” Verkeerskundigen van de gemeente hebben mogelijke maatregelen voorgesteld die nog worden besproken, aldus Fabriek.