Steiger moet weg vanwege zwemmers in de zomer 

De steiger langs de Hugo de Grootkade die weg moet. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een steiger langs de Hugo de Grootkade moet weg na klachten over geluidsoverlast door zwemmers in de zomermaanden. Het is onveilig en niet toegestaan om te zwemmen op een kruising van vaarwegen, zo stelt stadsdeel West. 

“Door het verwijderen van de steiger willen we zwemmen op deze plek ontmoedigen”, schrijft dagelijks bestuurder Ester Fabriek aan de leden van de stadsdeelcommissie. Ook komt er een zwemverbodsbord. 

De steiger ter hoogte van verpleeghuis De Poort ligt op de kruising van de Hugo de Grootgracht en de Da Costagracht. Buurtbewoners hebben volgens het stadsdeel de afgelopen jaren geklaagd over geluidsoverlast door zwemmers.

Het beleid van de gemeente is ‘dat we zwemmen mogelijk maken waar dat veilig kan, maar grenzen stellen op locaties waar het zwemmen onaanvaardbare risico’s kent op het vlak van (nautische) veiligheid, gezondheid en/of leefbaarheid’, zo schrijft Fabriek. 

Onderzoek naar wildzwemplekken
Het stadsdeel is bezig met een inventarisatie van wildzwemplekken in West. Ook daar kunnen maatregelen worden genomen. “We onderzoeken of deze locaties mogelijk vragen om maatregelen om grootschalig wildzwemmen in goede banen te leiden en de veiligheid rond het zwemmen te verhogen, waarbij zwemmers ook ter plaatse worden geïnformeerd over de risico’s van wildzwemmen.”