Fiets weer terug naar fietspad in J.P. Heijestraat

Fietsers op de rijbaan moeten uitwijken voor een neergezette bestelbus. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In de J.P. Heijestraat mogen fietsers binnenkort gewoon weer op het fietspad fietsen. Na veel kritiek en zorgen over de verkeersveiligheid wordt de coronamaatregel Fiets naar de rijbaan teruggedraaid.

Voorzitter Fenna Ulichki van stadsdeel West meldt in een brief aan de stadsdeelcommissie dat wethouder Sharon Dijksma de maatregel ‘op korte termijn’ ongedaan maakt. Dit op advies van het dagelijks bestuur van West. De winkeliersvereniging is onlangs een petitie begonnen om de oude verkeerssituatie terug te krijgen.

Vanaf de eerste dag half juli was er kritiek op de maatregel, die meer ruimte moest opleveren voor zowel fietsers als voetgangers. In de praktijk moesten fietsers slalommen op de rijbaan tussen auto’s en ladende en lossende busjes en vrachtwagens. Fietspaden waren afgezet met hekken en betonblokken, maar voetgangers bleken weinig gebruik te maken van de extra ruimte.

Ulichki noemt de maatregel ‘niet proportioneel’, onder meer in verband met de ‘minder optimale situatie in relatie tot de verkeersveiligheid’. Onlangs werden nog acht extra laad- en losplekken gemaakt, waardoor achttien parkeerplekken kwamen te vervallen. Maar dit bleek geen soelaas te bieden voor zwaar verkeer, dat bleef laden en lossen op de rijbaan.

 

DeWestkrant