Het ultieme liefdesgerecht: ajam opor

Maak dit Indonesische kipgerecht met ingrediënten uit West

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Bij veel mensen gaat de liefde door de maag. Wil je iemands hart veroveren, dan weet Patricia een gerecht waarbij succes gegarandeerd is. “Als mijn moeder ajam opor voor mijn vader maakte, was het alsof ze hem een portie liefde voorschotelde.”

Mijn Indische vader overleed toen ik 11 was. Toch kan ik hem nog goed herinneren. Als voormalig soldaat van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger hield hij niet van getut. Hij dacht zwart-wit. Je was sterk of zwak. Maar hij had ook een andere kant. Minstens één keer per maand gingen we naar de dierentuin in onze woonplaats. Via de flamingo’s en de apen liepen we dan naar het restaurant waar ik Haagse bluf kreeg, een dessert van stijf opgeklopt eiwit met bessensap en suiker. “Toe maar. Eet maar lekker.” Als ik genoot, genoot hij nog meer.

Portie liefde
Datzelfde had hij met mijn moeder; zijn vrouw moest genieten. Ze mocht niets te kort komen. Wilde ze iets hebben, dan moedigde hij haar aan dat te kopen. Desnoods werkte hij over om dat te kunnen betalen. Had mijn moeder haar nieuwe aanwinst aan, dan kon hij zijn ogen niet van haar afhouden. “Meid, zó mooi.” Ze wimpelde het af, maar ook zij moet de liefde in zijn ogen hebben gezien. Zij deed hem smelten. Niet alleen door haar verschijning, maar ook door haar zorgzaamheid en haar eten. Zijn lievelingsgerecht was haar ajam opor, kip in een kokossaus met kemirie (een notensoort), ketoembar (gemalen koriander), djinten (komijnzaad), laos (Thaise gember) en daun salam (blad met citrusachtige smaak). Fluweelzacht en o zo verfijnd. Alsof ze hem een portie liefde voorschotelde.

Online-recepten
Wil jij ook dit verleidelijke Indonesische kipgerecht serveren, dan zul je zelf aan de slag moeten. Ajam opor vind je zelden bij toko’s of restaurants. Helaas kan ik je niet vertellen waar je dit gerecht in Amsterdam vindt. Gelukkig is het recept wel te traceren, bijvoorbeeld op de site van Indomama. Als ik de recepten van Cynthia van Stenus lees, kan ik de smaken bijna proeven. Ook van het recept op Smaakmenutie word ik blij. Van de twee mannen die achter deze site zitten, heeft Erik Indische roots, en dat zie je terug in zijn opor-recept. Opvallend: Cynthia doet behalve kip ook tofu, eieren en tempeh in het gerecht. Erik houdt het vooral bij kip. Net als mijn moeder trouwens.

Kookboek
Toen kookboekauteur Maureen Tan nog in Nieuw-West woonde, heb ik haar wel eens ajam opor laten maken voor mijn moeder en haar huisgenoten in het Indische verzorgingstehuis waar ze woonde. Iedereen ging uit z’n dak. Maureens recept vind je op pagina 280 van haar Bijbel van de Indonesische keuken. Het is te koop bij een van de boekwinkels in West, zoals Hoogstins in de Kinkerstraat.

Kruiden en specerijen
Als je toch in deze straat bent, kun je meteen naar de Hong Kong Superstore gaan voor de kruiden en specerijen die je voor dit gerecht nodig hebt. De zaak is klein, maar heeft opvallend veel. Vind je niet meteen wat je zoekt, vraag het vriendelijke personeel dan om je te helpen. In het onwaarschijnlijke geval dat je hier niet alles kunt vinden, raad ik je aan om langs te gaan bij De Volkskruidentuin, waar je oneindig veel bakjes met gedroogde kruiden en specerijen vindt.

Kip
Last but not least heb je natuurlijk ook kip nodig. Wel zo handig dat wij in West barsten van de goede slagers, zoals Natuurvleesslagerij West in de Jan Evertsenstraat. In dit artikel lees je wat daar zoal te koop is. Voor ambachtelijk vlees heb ik nog een adres voor je: Serge in de Eerste Constantijn Huygensstraat, waar ze werken met De Boerderijkip, een Hollandse scharrelkip. Voor halal-kip kun je onder meer terecht bij deze populaire slager op het Bos en Lommerplein: Petit Kaddour.

DeWestkrant