Voor de broodjes van Petit Kaddour trekt heel BoLo eropuit

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

In Nieuw-West, Noord en Oost weten ze al lang hoe goed de broodjes grillworst van Kaddour zijn. Sinds kort zijn ze ook in West te koop. “Naturel, kaas of Madame Jeannette. Het maakt niet uit. Ze gaan allemaal goed.”

Rond 12.00 uur is het er al druk. Petit Kaddour zit pas sinds 18 november op het Bos en Lommerplein, maar tout BoLo weet de zaak al te vinden. Dat zal wel te maken hebben met de ijzersterke reputatie van de slagerij, die ook filialen in de Distelbuurt (Noord), in Osdorp (Nieuw-West) en op IJburg (Oost) heeft.

Pionier
De basis van dit imperium ligt in Noord. In 1982 begon Ahmed Kaddour daar zijn eerste slagerij. Inmiddels is Kaddour al zo’n vijftien jaar in handen van zoon Rachid. Vader Ahmed was een pionier: in Nederland was hij een van de eersten die halal vleeswaren ontwikkelde. De naam Kaddour staat niet alleen voor halal, maar ook voor puur en eerlijk. Rachid: “Het assortiment dat ik inkoop bestaat uit Hollands vlees van boerderijen waarvan ik de persoonlijke garantie heb gekregen dat er met respect met de dieren wordt omgegaan.”

Broodjesbar
Bij de winkel op het Bos en Lommerplein kun je vlees voor het avondeten kopen, zoals gemarineerde spareribs, kalfsworstjes en rundvlees – Black Angus, Wagyu. Daarnaast vind je er van alles om je frituur overuren te laten draaien: kip-, kalfs- en rundvleeskroketten, kipcorns, kipnuggets. Maar de spil waar Petit Kaddour om draait is toch wel de broodjesbar, zeker rond lunchtijd.

Koffie of Red Bull
Die broodjes kun je meenemen of – als er geen lockdown is – ter plekke eten. Op een kruk, met uitzicht op het opgelapte, bedrijvige plein. Koffie erbij, wellicht een Red Bulletje of een ‘zakje’ Capri-Sun. De luxe broodjes variëren van een broodje gezond met kipfilet tot een broodje pastrami met pijnboompitten, zongedroogde tomaat, augurk, zilverui en mosterdsaus (5,25 euro).

Worstenbroodje van kip
De ‘gewone’ broodjes lijken me ook picobello. Dat worstenbroodje! Alleen al de beschrijving – kippenworst in bladerdeeg met currykruiden en kaas – maakt de smulpaap in mij wakker (3,50 euro). Overigens zou ik er ook bepaald geen moeite mee hebben om een broodjes bal of hete kipsalade soldaat te maken.

Surinaamse pepertje
Door al het lekkers in deze zaak is mijn focus ver te zoeken. En dat terwijl ik hier ben met een strak omlijnde missie: een broodje grillworst proeven. Die grillworst is namelijk wereldberoemd in Amsterdam. Hij wordt met veel kruiden ‘klaargestoomd’ in de oven en is er in drie smaken: naturel, kaas of Madame Jeanette (3,50 euro). Ik bestel de versie met het vurige Surinaamse pepertje Jeannette.

Knoflook-, katjang- of shoarmasaus
Welke versie het populairst is, vraag ik een medewerker. Naturel, kaas of Madame Jeannette. Het maakt niet uit. Ze gaan allemaal goed.” Vervolgens krijg ik een vraag van hem. “Wilt u er knoflook-, katjang– of shoarmasaus bij? Een mix mag ook hoor.” Het zal wel aan mij liggen, maar die zag ik effe niet aankomen. Een broodje met alleen maar worst lijkt me al sappig genoeg. Een mix van die drie sauzen? Wow, daar is een patatje oorlog niets bij!

Zalvend geheel
Ik voel me vrij suf als ik de saus afsla. Maar als ik in het stokbroodje met grillworst en Madame Jeanette hap, ben ik blij dat ik dat heb gedaan. Deze worst behoeft geen franje: hij schittert al van nature. De pepersmaak sijpelt door het super sappige vlees heen. Mijn god, wat een verrukkelijk zalvend vet geheel. In no time is mijn broodje dan ook verleden tijd. Wie zich in kan houden in de nabijheid van zoiets lekkers heeft de discipline van een lid van het korps mariniers. Dit is by far het lekkerste broodje dat ik ooit op het Bos en Lommerplein heb gegeten!

DeWestkrant