Terrasplan voor De Clercqstraat-Jan Eef is klaar

Hoe komen de terrassen in de Jan Eef er bij te staan? Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Vanaf volgende week staan de terrasplannen voor de Rozengracht en de De Clercqstraat-Jan Evertsenstraat  online. De straten krijgen de komende jaren een nieuwe inrichting. Er komt meer ruimte voor voetgangers, fietsers, de tram en ‘gezond en sterk groen’. Tussen de stoep en de rijbaan komt een ‘servicestrook’. Hier kun je straks je fiets parkeren. Overdag is er ruimte voor laden en lossen. Ook verhuist een deel van de terrassen van de stoep waarschijnlijk naar de servicestrook, zodat voetgangers meer ruimte hebben op de stoep hebben.
Bij de indeling van de terrassen in West wordt er rekening mee gehouden dat voetgangers op de stoep minimaal 2,20 meter ruimte hebben om door te lopen. Ontbreekt die ruimte op de stoep, dan worden terrassen ingedeeld op een andere plek, meestal de servicestrook. “Het kan dus zijn dat de terrasplannen gevolgen hebben voor de afmetingen en plaatsing van de huidige terrassen”, aldus Maartje de Nie, omgevingsmanager de De Clercqstraat-Jan Evertsenstraat.
De terrasplannen zijn gemaakt door haar en de omgevingsmananager van De Rozengracht, in samenwerking met de stadsdelen. De plannen zijn onderdeel van het programma Oranje Loper. Dit project omvat de vernieuwing van de Nieuwezijds Voorburgwal en de straten en bruggen van de Raadhuisstraat tot het Mercatorplein. De gemeenteraad heeft op 24 december een definitief akkoord voor de Oranje Loper gegeven. Tot 9 februari kan er op de terrasplannen worden gereageerd.