Beveiligers op straat in Jan Eef en Kinkerstraat

De Jan Evertsenstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Stadsdeel West zet beveiligers in op straat in de Kinkerstraat en Jan Evertsenstraat en omgeving. De bedoeling is om overvallen en andere incidenten te voorkomen en het veiligheidsgevoel te versterken. Dat meldt stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki in een brief aan de stadsdeelcommissie. Het gaat om een proef.

Tijdens de ‘donkere dagen’ tussen november en januari bestaat er volgens Ulichki een groter risico op ‘impactvolle incidenten’. In deze periode afgelopen jaar was er in West een ramkraak en zijn twee supermarkten, drie winkels, een coffeeshop en een hotel overvallen. Ulichki stelt dat de onveiligheidsgevoelens onder ondernemers zijn toegenomen door recente plofkraken op geldautomaten in de Kinkerstraat en in De Hallen.

“Al langer voelen de ondernemers zich niet senang en wordt de inzet van politie en handhaving niet als voldoende ervaren”, aldus de stadsdeelvoorzitter. Dit wordt volgens haar met name gemeld door ondernemers in de Kinkerstraat en Jan Evertsenstraat en omgeving. De beschikbaarheid bij de politie en handhaving voor extra inzet is echter ‘beperkt’ de komende tijd, aldus Ulichki.

Als proef worden twee koppels beveiligers ingezet, bedoeld als ‘preventieve inzet’. Zij zijn ‘zichtbaar en herkenbaar’ op straat tussen 15.30 en 20 uur. De bedoeling is dat zij in gesprek gaan met ondernemers, bewoners en winkelend publiek. Zij spreken ook personen aan ‘die onwenselijk gedrag vertonen of in het gebied rondhangen’. Ook delen de beveiligers hun observaties en bevindingen met projectleiders veiligheid en winkelstraatmanagers.

“We onderzoeken of dit het veiligheidsgevoel vergroot en een preventieve werking heeft door het daadwerkelijk verminderen van het aantal incidenten”, schrijft Ulichki. “Ook kijken we of de extra inzet een vermindering van overlast door hangjeugd, dak- en thuislozen en verslaafden als neveneffect heeft.” De proef duurt tot medio januari. 

Ondernemers in de Jan Eef besloten afgelopen winter nog om zelf een beveiligingsbureau in te huren ‘omdat de sfeer op straat te wensen overliet en handhaving en politie met hun beperkte mankracht hier geen prioriteit aan kunnen geven.’ Stadsdeel West heeft de kosten daarvoor uiteindelijk voldaan, aldus Ulichki.