The Chippy is terug met fish & chips (en gefrituurde Snickers)

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Bij The Chippy in de KInkerstraat doet Justin Brown wat hij zes jaar geleden ook al deed: frituren als de beste. Tegenwoordig schenkt hij er ook z’n eigen biertje bij: Off the Hook.  

Justin Brown is een culinaire duizendpoot. De Britse chef schreef kookboeken, zoals The Amsterdam Cookbook, en is foodconsultant voor merken als Conscious Hotels en The Juice Brothers. Hij heeft zo’n beetje over de hele wereld gewerkt. In Londen werkte hij in het sterrenrestaurant van vijfsterrenhotel The Landmark en bij Monte’s, waar hij kookte met Jamie Olivier. In Australië stond hij achter de pannen van toprestaurant Amuse in East Perth. In Amsterdam bestierde hij ooit de keuken van Baohuis in Westerpark, waar hij gasten verleidde met kinky Aziatisch eten, inclusief zijn bao buns.

Café Scrapyard
Van deze gestoomde broodjes heeft hij inmiddels een merknaam gemaakt: Bao Buns Amsterdam. Deze winter gaat hij die broodjes in Oost aan de man brengen. Bij ons in West heeft hij het momenteel druk met zijn andere merk: The Chippy Restaurants. Sinds mei bakt hij bij The Chippy in de Kinkerstraat friet en vis goudbruin. Hij doet dit in het pand waar hij dat zes jaar geleden ook al deed: café Scrapyard. Door snackminnend Amsterdam werd hij toen de hemel in geprezen.

Stout toetje

Naast fish & chips (14,95 euro met één bijgerecht) verkoopt hij ook verschillende pies, zoals een taartje met kip en paddenstoelen. Friet met (vegan) worst is een andere optie. Je kunt je diner of lunch aftoppen met het stoutste toetje van West: een gefrituurde Mars of Snickers met slagroom. Voor een vleug eigen inbreng kun je je eigen candy bar meebrengen. Justin laat die met liefde in het vet glijden.

Tabeya
Waar je die reep vandaan moet halen? Bij Tabeya in de Spaarndammerstraat!  Deze thuishaven voor expats grossiert in Engelse, Ierse en Amerikaanse producten, waaronder de spannendste repen van de stad. Behalve over snoepgoed, chips, cereals en cider struikel je er ook over het bier. Een van de nieuwste aanwinsten is Off the Hook, het ambachtelijke witbier dat Justin op de markt heeft gebracht. Het bier zou ‘crisp, light, nice’ zijn. Eind juli rolde er een kersverse batch uit de brouwerij. Vanzelfsprekend verkoopt Justin de blikjes ook bij The Chippy. Voorlopig kun je er alleen van vrijdag tot en met zondag terecht, maar de Brit hoopt zo snel mogelijk ook op woensdag en donderdag open te zijn.

 

DeWestkrant