Burgemeester sluit juwelier Midyat na explosie

Juwelier Midyat zaterdagochtend, nadat er in alle vroegte een explosief was afgegaan. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Juwelier Midyat in de Jan Evertsenstraat is voor onbepaalde tijd gesloten in opdracht van burgemeester Halsema. Dit na een explosie zaterdagochtend vroeg. Midyat werd in maart al getroffen door een plofkraak. De politie acht de kans op nieuwe incidenten ‘aanzienlijk’, zo staat er in het sluitingsbevel. 

De explosies hebben volgens Halsema de veiligheid van omwonenden, voorbijgangers en bezoekers ‘ernstig in gevaar gebracht en de openbare orde in ernstige mate aangetast.’ Er is sprake van gevoelens van onveiligheid en angst onder omwonenden, aldus de burgemeester. Na de eerdere plofkraak waren er al bewoners boven het pand om die reden verhuisd.

De politie vermoedt dat het afgelopen zaterdag ging om vuurwerk in combinatie met een onbekende brandbare vloeistof, zo staat er in het sluitingsbevel. Vooralsnog lijkt er niets gestolen te zijn. Een van de scenario’s waarmee de politie rekening houdt, is een nieuwe poging om kostbare zaken uit de winkel te bemachtigen.

‘Een ander scenario is dat de explosie een waarschuwing vanuit het zware criminele circuit betreft, bedoeld als afpersing/afdreiging’, zo staat er in het sluitingsbevel. De burgemeester meldt dat er in juli twee beschietingen zijn geweest van de woning van een belanghebbende in Zuidoost.

DeWestkrant