Steun woningbouw Jan Eef

Omwonenden buigen zich over de plannen tijdens een inloopavond in november. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het plan voor de bouw van 2200 woningen langs de Jan Evertsenstraat kan rekenen op politieke steun in West. Het dagelijks bestuur van het stadsdeel is positief over de strategienota van de gemeente Amsterdam, waarin drie grote nieuwbouwlocaties worden genoemd.

Het westelijk deel van de Jan Eef (1,5 kilometer lang) ondergaat een complete metamorfose tot een levendige stadsstraat met woningen, winkels, horeca en andere voorzieningen. De 2200 woningen moeten komen tussen het Mercatorplein en de Sloterplas.

Op het Mercatorpark zijn 750 woningen gepland. Dit is het gebied tussen de Orteliuskade en de Jan van Breemenstraat, waar nu ook een speelterrein ligt. Op het terrein van de GVB-garage is plaats voor 850 woningen. Op het parkeerterrein van OLVG West -het voormalige Lucas Andreas Ziekenhuis- is plek voor 530 woningen.

Tijdens twee inloopavonden reageerden veel omwonenden en ondernemers positief. Maar er waren ook zorgen over het verdwijnen van groen en speelplekken. De plannen worden binnenkort besproken door de bestuurscommissies van West en Nieuw-West. Die zullen daarna een advies geven aan het college van B&W.

50.000 woningen

De gemeente gaat in de hoogste versnelling als het gaat om de bouw van woningen. In het plan Koers 2025 dat deze week is gepubliceerd, staat dat de stad tot het jaar 2025 in totaal 50.000 woningen binnen de stadsgrenzen gaat bouwen. Dat is nodig omdat het inwonertal met 11.000 per jaar groeit, aldus de gemeente.

Veel nieuwbouwprojecten zijn al in gang gezet, zoals de Houthaven in West. Daar wordt momenteel volop gebouwd. Het terrein van het Food Center aan de Jan van Galen is een andere grote woningbouwlocatie die al langer bekend is. In Koers 2025 gaat de gemeente op zoek naar nog meer nieuwe plekken voor woningbouw.

De Jan Eef is een van die nieuwbouwlocaties, maar ook het gebied rond de Lelylaan, de Jacob Geelbuurt en de kop van de Sloterplas. Een deel van het Surinameplein is eveneens in beeld voor woningbouw. Huizen kunnen verder in grote aantallen worden gebouwd rond Sloterdijk en op het rangeerterrein bij de Zaanstraat, zoals De Westkrant al eerder meldde.

DeWestkrant