Nieuwe Jan Eef: hoeveel steen en groen?

Speelterrein langs de Orteliuskade, een van de woningbouwlocaties. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een deel van de buurt reageert enthousiast op de nieuwbouwplannen langs de Jan Evertsenstraat, maar er zijn ook zorgen over het verdwijnen van groen en speelplekken. Tussen het Mercatorplein en de Sloterplas komen op drie locaties in totaal bijna 2200 nieuwe woningen. De westelijke 1,5 kilometer van de Jan Eef moet veranderen in een levendige stadsstraat met ook winkels en horeca.

Fijn dat er hier eindelijk iets gaat gebeuren, zo zeiden diverse aanwezigen donderdag tijdens een inloopbijeenkomst over de plannen. Maar ook zijn er zorgen over dat het gebied straks wordt volgebouwd. ’’Natuurlijk moeten er huizen worden gebouwd, maar op de plaatjes zie ik wel heel veel steen’’, aldus een 82-jarige buurtbewoonster. ’’Er moet ook ruimte zijn voor groen.’’

Op het Mercatorpark zijn 750 woningen gepland. Dit is het gebied tussen de Orteliuskade en de Jan van Breemenstraat, waar nu onder meer een speelterrein ligt. De gemeente denkt na over verplaatsing van de speeltuin (foto boven) en de stadsdeelwerf. De bouw start op zijn vroegst in 2018.

De sloop van de Jan van Breemenstraat nummer 2 -met daarin een reumacentrum- is in deze plannen een optie. In het gebouw van het voormalige Iederslandcollege daarnaast komt tijdelijk een broedplaats, ambachtsschool en 24-uurslocatie De School, opvolger van Club Trouw.

Artist impression deel nieuwe Jan Evertsenstraat. (Illustratie gemeente Amsterdam)
Artist impression deel nieuwe Jan Evertsenstraat. (Illustratie gemeente Amsterdam)

Op het terrein van de GVB-garage is plaats voor 850 woningen. De remise zal worden verplaatst, of geïntegreerd in de nieuwbouw. Mogelijk zal dit de plek worden voor de stalling van toekomstige elektrische bussen van het GVB. De start van de bouw is op zijn vroegst in 2019.

Op het parkeerterrein van OLVG West -het voormalige Lucas Andreas Ziekenhuis- is plek voor 530 woningen. Hier kan volgens de plannen een zorgboulevard ontstaan. Een parkeergarage moet het parkeerterrein gaan vervangen. De bouw begint op zijn vroegst in 2018.

Op het wensenlijstje van de gemeente staat verder een nieuwe, zuidelijke ingang van het metrostation Jan van Galenstraat in 2023. In dat jaar zou er ook een nieuw NS-station Sloterplas kunnen worden aangelegd, maar de haalbaarheid daarvan moet nog worden onderzocht.

De Jan Evertsenstraat zelf wordt ook aangepakt. De trambaan wordt mogelijk naar het midden verschoven. Verder wordt gekeken naar een opknapbeurt voor de onderdoorgang onder de A10. In het Rembrandtpark komt langs de Jan Eef een herkenbare entree, ook is er sprake van een stadsboerderij in het park.

Toekomstige projecten rond de Jan Evertsenstraat. (Kaart: gemeente Amsterdam)
Toekomstige projecten rond de Jan Evertsenstraat. (Kaart: gemeente Amsterdam)

 

 

DeWestkrant