Zó reageert het stadsdeel op recente overvallen en incidenten in West

Juwelier Midyat. Kort na de explosie op 4 december 2021. Foto: Richard Mooyman.
Hoogstins2024

De explosies bij juwelierszaak Midyat in de Jan Evertsenstraat, de overval op drogisterij Etos aan de Bos en Lommerweg. Hoe wil het stadsdeel de kans op nieuwe incidenten en overvallen in dit gebied verminderen?

Op 21 december heeft stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki de stadsdeelcommissie West schriftelijk geïnformeerd over de recente overvallen en incidenten in West. De hamvraag: hoe kan de kans op herhaling worden verminderd?

In behandeling
In de periode van 21 september 2021 (ramkraak Hombre, Jan Eef) tot 11 december (overval Intertoys, Jan Eef) is er een flink aantal incidenten geweest in de Jan Evertsenstraat én de Bos en Lommerbuurt (overval Etos, Bos en Lommerweg). Alle zaken, inclusief de explosies bij juwelier Midyat, zijn in behandeling bij de politie.

Surveillances
De politie geeft extra aandacht aan het winkelgebied. Dagelijks surveilleren zowel politieagenten als handhavers door de buurt. Ze werken ‘nauw samen’ en houden een vinger aan de pols bij ondernemers, aldus Ulichki.

Overvaltraining
In samenwerking met de wijkagent hebben nazorgbezoeken plaatsgevonden bij de getroffen ondernemers. Er is de mogelijkheid geboden voor een veiligheidsscan. De ondernemer krijgt dan adviezen om de kans op een overval te beperken.

Beveiligingsbureau
De ondernemers van de Jan Evertsenstraat en omgeving werken sinds 20 december samen met het beveiligingsbureau Sentry for Security. “Als gastheren en toezichthouders zijn zij dagelijks de ogen en oren in het winkelgebied”, zo laten de ondernemers weten. Zij hebben tot deze extra inzet besloten ‘omdat de sfeer op straat de laatste maanden te wensen overliet en handhaving en politie met hun beperkte mankracht hier geen prioriteit aan kunnen geven.’ Stadsdeel West is onderdeel van deze samenwerking. In de week van 2 tot en met 7 januari wordt de inzet van Sentry for Security geëvalueerd.