Slagerij Overdevest wordt biologische Slagerij West

Broers Erik (links) en Chris Overdevest. Foto: Arjan van Oorsouw
Hoogstins2024

Erik en Chris Overdevest stoppen met hun slagerij aan de Jan Evertsenstraat. Morgen (zaterdag) zijn ze er voor het laatst. De zaak is verkocht en het personeel gaat mee naar de biologische Slagerij West. 

‘De Jan Eef zonder Slagerij Overdevest is als het Rijks zonder de Nachtwacht’. Deze woorden werden onlangs gesproken door een klant van de slagerij aan de Jan Evertsenstraat. Slagers Erik (56) en Chris (62) Overdevest willen het rustiger aan gaan doen. Ze werkten lange dagen, 6 dagen in de week. De broers willen de zaken anders aanpakken en dat kon niet in de winkel. De zaak is inmiddels verkocht en het personeel gaat mee naar de Slagerij West.

De broers hebben met veel liefde en passie in het slagersvak gewerkt, maar na veertig jaar is het mooi geweest. Als kind waren ze er al te vinden. Het gezin woonde boven de winkel en als ze een uurtje vrij waren, gingen ze schoonmaken.

“Het waren mooie jaren die razend vlug voorbij zijn gegaan”, verzucht Erik. “Op een gegeven moment komt er een punt dat het anders moet. We zijn nu nog gezond en als je doorgaat tot je niet meer kan, wordt het lastiger natuurlijk.” Ze merkten het al aan hun lichaam, het herstel verliep niet meer zo snel.

Erik denkt er nu aan om ambulante slager te worden, zoals hij het zelf uitdrukt. Met andere woorden, hij gaat als zzp-er aan de slag. Hij ziet wel waar hij terecht komt. Misschien wel in de bouw als klusjesman. “Ook weer zwaar werk! Maar niets is nog zeker”, aldus Erik.

Al hun recepten worden doorgegeven aan de opvolger naar wie nog best lang is gezocht. De inkt op de overnamepapieren is nog maar net droog. “Dat ging niet zonder slag of stoot maar uiteindelijk is het toch gelukt.  Een koper is gevonden in Jasper Hanjoel. De klanten van Overdevest kunnen erop vertrouwen dat ze bij deze nieuwe biologische slager terecht kunnen voor hun fameuze rookworsten, ossenworst en grillworst.

“Of wij ook een biologische slagerij zijn? Wij hebben rundvlees dat absoluut biologisch is maar ons varkensvlees heeft het ‘beter leven’ keurmerk. Onze kip is wél weer scharrelkip. Je kunt ook nog een stapje verder gaan en dan is het biologisch. Er zijn verschillende gradaties en aan jou de keuze in hoeverre je erin meegaat. De nieuwe slager is volledig biologisch.”

“Onze vaste klanten waren in shock. We kregen zoveel reacties op ons vertrek”, vertelt Chris. “Mensen staan met tranen in hun ogen in de winkel: ‘slager wat maak je me nou?’ Echt op z’n Amsterdams. We kregen verschillende generaties over de vloer. Veel kinderen zagen we opgroeien hier.” Erik lacht: “En allemaal kregen ze een plakkie worst van de slager!”

De daad wordt bij het woord gevoegd als even later een jongetje met een Ciske de Rat-pet buiten staat te wachten. Iemand van het personeel snelt op de kleuter af met een plakje worst. Voor het jongetje zijn de broers geen slagers, maar buurmannen. Hij neemt afscheid met hand en een boks.