Wat haal je bij welke Thai in (Nieuw-)West?

(beeld: Thai Thai Poppetje)
Hoogstins

Life is a beach wat Patricia betreft. Veel Thaise stranden zijn nu op hun best. Maar aangezien die nu off-limits zijn door corona, moet je toch echt Thailand naar Amsterdam halen. Met de juiste ingrediënten is dat een eitje.

Volgens sommige mensen is een strand maar een strand. Daar ben ik het zó niet mee eens. Een beetje reiziger weet dat de Thaise stranden een klasse apart zijn. Niet alleen omdat het zand witter dan wit is en de zee blauwer dan blauw, maar ook vanwege het fabuleuze strandleven. Hangen aan een rotan barretje met een gekoeld Singha-biertje of verse kokosnoot. Terloops een knettergoede massage scoren op een bedje met uitzicht op zee. Daarna je trek stillen met een van de miljoenen lekkere happen uit de excellente lokale keuken. Als je nu zou gaan, zou je vól met je neus in de boter vallen, zeker als je naar een van de eilanden in de Golf van Thailand zou gaan: Koh Samui, Koh Phangan of Koh Tao. Om dat lome leven in Amsterdam na te bootsen, moet je creatief zijn en slim inslaan. Je hebt dan steengoede Thaise smaken in huis én helpt de lokale horeca. Dit zijn mijn suggesties.

Thai Thai Poppetje, Van Speijkstraat (De Baarsjes)
Mijn liefde voor dit restaurant kan ik niet onder stoelen of banken steken. Vorig was dit een van de twee nieuwe zaken waar ik de deur platliep. Ook in 2021 ben ik er niet weg te slaan. Thai Thai Poppetje is namelijk de kip cashew voorbij; je eet er gerechten die de Thai zelf ook graag eten. Een voorbeeld is de khao soi, een fluweelzachte gele en rode currysoep met kokosmelk, zachte én krokante noedels, kip (of tofu), mosterdkool, koriander, rode peper en citroen. Deze signature dish staat altijd op de kaart. Daarnaast zijn er dagspecials en items die per twee weken wisselen. Zo at ik deze week op aanraden van buurtbewoner en Poppetje-fan Petra Wentzel pad krapao nuea sap, flink pittig rundergehakt met kousenband, Thaise basilicum en een gebakken ei. Prik je in het ei, dan sijpelt het geel door het gerecht en wordt het waanzinnig smeuïg. Puur genieten dit, want: zinnenprikkelend van hier tot Koh Samui en weer terug. En als je dacht dat dit alles was, dan vergis je je. De eigenaren van Poppetje verzinnen steeds weer iets nieuws en hebben hun zaak deels omgetoverd in een night market. Je kunt er dus nog shoppen ook: zakken gekleurde kroepoek, krokant gebakken kippenvelletjes, afhaalmaaltijden en het toetje der toetjes: sticky rice with mango. Vergeet vooral niet om marshmalllows in te slaan. Ze zijn er in écht Thaise smaken als limoen, mango en pandan. Van dit snoepje sla je geheid steil achterover. Vooral over de pandan-versie kan ik een boek vol schrijven. Dit snoepje smaakt zoals ie ruikt: goddelijk.

Kratiam Thai, Bos en Lommerweg (BoLo)
Bij deze Thaise klassieker vliegen ingrediënten als gember, limoen, knoflook, vissaus, chilipepers en koriander door de open keuken. En dat ruik je zodra je binnenkomt: héérlijk. De eigenaar ontvangt je al jaren met een lach van oor tot oor en leidt je met liefde door zijn kaart. Niet dat dit in mijn geval nodig is, want ik weet altijd precies waarvoor ik hier kom: de gegrilde eendenfilet in rode currysaus met cherrytomaatjes, ananas, lychee en druiven of de gefrituurde dorade met tamarinde, rode peper en zoete basilicum. Ook de viskoekjes gaan er bij mij in als koek.

Korat Thai, Tweede Constantijn Huysgensstraat (Oud-West)
Op kruipafstand van het Vondelpark zit dit restaurant met voorgerechten als saté van tofu en kip in bamboebladeren met sesam en saus. De kao lao, kruidige soep met stukjes biefstuk, bosuitjes, taugé en selderij, schijnt een aanrader te zijn. Ik genoot er ooit van pad kee mao, noedels met basilicum en whisky, ook bekend als ‘drunken noodles’Maar de gebakken garnalen met milde pepers lijken me ook wat. Helemaal met de salade der salades erbij: som tam, papayasalade met knoflook en pepers.

Suvarnaphum, Johan Huizingalaan (Nieuw-West)
Ook van het eten bij dit restaurant word ik heel vrolijk. Gevulde kipvleugeltjes als starter en dan dóór met een salade van inktvis met citroen en van de fantastische visgerechten, zoals mijn favoriet: de gestoomde dorade met sojasaus en gember. De gebakken eendenfilet met chili-olie en Mekhong Whisky is trouwens ook uit de kunst.

 

 

Doneer