De 6 spectaculairste kerstdiners van West

Creaties van Dennis Huwae van Edel. (Beeld Lyan van Furth - LvFFood.com)
Hoogstins2024

Je eigen kerstdiner maken is zó 2019. Dit jaar laat je natuurlijk lokale topchefs het zware werk voor je doen. Succes aan tafel gegarandeerd én je steunt ze ook nog. Deze zes afhaaldiners hebben de X-factor.

BAK, Van Diemenstraat
Foodies kunnen blind de weg vinden naar dit restaurant in Westerpark, waar ze goochelen met ‘vergeten groenten’ en bijvoorbeeld gepekelde rundermuis. Samen met andere zeer geliefde Amsterdamse zaken – Breda, Coulisse, Choux, Kaagman & Kortekaas – biedt BAK naar eigen zeggen ‘een onvergetelijk do-it-yourself kerstmenu’. Dit diner, waarbij chefs het echte werk al hebben gedaan, heet Take 5 en is er ook in een vegetarische variant.

Edel by Dennis, Postjesweg
De boerderijkip die ik hier at, staat in mijn geheugen gegrift: de KIP der Nederkippen, de Queen B of Dutch Birds, het verleidelijkste kippetje van heel het land. Het brein daarachter is Dennis Huwaë, de gelouterde chef-kok en mede-eigenaar van restaurant Daalder, die met Edel naar eigen zeggen ‘de wereld van de hoge gastronomie op zijn kop wil zetten’. Voor kerst werkt hij samen met sterrenchef Joris Bijdendijk van Rijks. Samen hebben zij Rijksdaalder samengesteld, een Make-Away Box met ingrediënten om onder hun virtuele begeleiding eenvoudig zes gangen te bereiden. Bij de vega-versie moet je onder meer denken aan millefeuille van biet en ravioli met pompoen en truffel, bij de ‘gewone’ versie aan geglaceerde kalfszwezerik en pulpo. Als je zes gangen te pover vindt, heeft Dennis ook nog een achtgangendiner voor je.

Gary Loen, Moermanskkade
In zijn keuken jongleert Gary met Indonesische en Franse smaken en is ‘genialiteit troef’. Gary is dan ook niet zomaar een kok. We hebben het hier wél over de man die in 2018 de Taste of Germany won en in 2015 Masterchef Holland werd. Zijn brioche met rendang is volgens mij de allerbeste variant op deze runderstoof. “Je bereikt de fris-pittige, boterzachte rendang als je het kapje van de brioche haalt. Zodra je dat doet, stuit je op een halfzacht ei. Even prikken en dan sijpelt het eigeel door het vlees. Geniaal, bijna sensueel, zo’n extra shotje smeuïgheid.” Voor kerst heeft Gary een X-mas Luxury Box voor je; alles voor een vijfgangendiner dat makkelijk is te bereiden. Enkele uitblinkers: een noedelsoep (‘laksa’) met coquilles of verse kreeft en forellenkaviaar, een visterrine met grijze garnalen en een sambal-yuzudressing en confit de canard met een fris-pittige salade van mango, appel en granaatappel (‘rudjak’).

Kien, Witte de Withplein
Kien opende op 8 maart zijn deuren, net voor de lockdown dus. Uit eigen ervaring weet ik dat ze hier strooien met ‘megabrokken buikspek’ en ‘een lekker boerse niçoise’. Ik bescheef Kien dan ook als ‘een laagdrempelig restaurant met goed eten’. Inmiddels zijn we maanden verder en is de tweede lockdown een feit. Wat bij startende restaurants zo mogelijk nóg pittiger is dan voor zaken die langer draaien. Maar denk vooral niet dat de eigenaren hun koppie laten hangen. Ze putten ‘gewoon’ uit hun jarenlange ervaring bij Vinkeles, het restaurant van vijfsterrenhotel The Dylan (Bart) en bij de Gebroeders Hartering (Joost) en bieden ze het een na het andere prachtmenu aan. Onlangs kon je er bijvoorbeeld een diner scoren met onder meer een wildstoof, puree van zoete aardappel en atjar van rode kool en appel en een portobello met een mousseline van diverse groenten. Natuurlijk bieden ‘onze’ twee bikkels met kerst ook een diner aan, eentje van vier gangen om precies te zijn. Een paar simpele handelingen en je kunt onder meer smullen van een terrine van eendenlever en varkensschouder en hertenbiefstuk met pastinaak en spruitjes.

Lars Amsterdam, Danzigerkade
Dat Lars (chef-kok) en Floor (maître) in hun restaurant voor topkwaliteit gaan, merk je aan alles: de ingrediënten, de smaken, de presentatie, de service en het decor. De twee hebben dan ook een steengoed cv: voordat ze voor zichzelf begonnen, werkten ze bij tweesterrenrestaurant Aan de Poel in Amstelveen. Ik herinner me nog goed dat ik in hun restaurant in Houthaven at. Echt, van de zeebaars droom ik nu nog: “Iets gegaard in limoen, besprenkeld met een delicate vanilleroomsaus en voorzien van stukjes oester is de stevige vis ronduit sensationeel.” Om jouw kerst dit jaar minstens zo sensationeel te maken, heeft Lars een Make-Away Box voor je samengesteld. Op die manier kun je met enkele simpele handelingen vijf gangen serveren met kerst. Shared dining is een nóg eenvoudigere kerstoptie. Daarnaast is er ook comfort food, zoals een Aziatische versie van de steak tartaar en een Truffel & Foie burger.

Vessel, Revaleiland
In het restaurant vanhotel Boat & Cozwaait Ricardo van Ede de scepter, de man die ooit als jongste Nederlandse chef een Michelinster in ontvangst nam en vervolgens kookte bij Amsterdamse restaurants als Neva en Hangar. Ook bij Vessel speelt hij in op de allerlaatste trends en geeft hij gerechten uit de hele wereld een eigen twist. En dat doet hij in een setting die imponeert. “Als we binnenkomen, vallen onze bekken open als guppen op het droge. De ruimte is zo hoog als Gaudi’s Sagrada Familia.” Ik ontbeet er ooit ‘godvergeten lekker’ met zoete aardappelpannenkoekjes en avocadotoast. Wat Ricardo met kerst voor je in petto heeft, is ook niet mis. Met zijn Special Christmas Box zet je in een handomdraai een vijfgangendiner op tafel, inclusief een bisque van kreeft en evulde kalkoen met geroosterde aardappels, groente, jus en cranberries.

 

 

 

DeWestkrant