De smaak van de Molukken in West

Chef Dylan van Paaseiland
Hoogstins2024

Dat ons stadsdeel multicultureel is merk je onder meer aan het culinaire aanbod. Zo vind je er aardig wat chefs met Molukse roots, zoals de eigenares van Nessie’s Kitchen. Vanaf september is haar zaak weer in full swing. En ook bij Paaseiland op het Stenen Hoofd kun je met een beetje mazzel een Molukse makreelsalade scoren.

Het bekendste gerecht uit de Molukse keuken is papeda, een glazige pap van sagomeel. Maar ik associeer deze keuken vooral met kue cucur, gefrituurde koeken van rijstmeel met kaneel en Javaanse palmsuiker. Ik ben opgegroeid in Alphen aan den Rijn, pal naast de Molukse wijk. Mijn Indische vader bestelde deze ufo-achtige koeken altijd bij een van de bewoners. Hij glunderde als hij zijn bestelling had opgehaald: twee grote witte taartdozen vol. Als hij het deksel opendeed, waren ze nog warm en kwam de prikkelende, mierzoete geur je tegemoet. De koeken zijn bijna onvindbaar in toko’s. Toch vond ik ze een paar jaar terug bij Toko Bandung aan de Pieter Callandlaan in Nieuw-West. Maar voor Molukse geuren en kleuren hoef je niet per se de ring over. Dichterbij kom je ook vast aan je trekken bij een van deze adressen.

Edel by Dennis
Dennis Huwaë, de veelgeprezen chef-kok van restaurant Daalder, transformeerde Lokaal Edel aan de Postjesweg vorig jaar in Edel by Dennis, een funky fine dining tempel. Ik at er ooit het meest sexy kippetje van het land. Deze boerderijkip werd onder meer geserveerd in de vorm van perfect geroosterde saté van kippendijen in een stroperige saus met een prettig venijnig pepertje op de achtergrond. Met zijn Molukse roots mag saté natuurlijk niet ontbreken op de kaart, waar Aziatische en Zuid-Europese smaken met elkaar fuseren. Je borrelt er met kaas- en/of rendangkroketjes.

Nessie’s
Iedere vrijdag en zaterdag kun je bij Nessie’s in De Baarsjes Moluks eten afhalen. Wat er op het menu staat, laat ze iedere woensdag via Instagram weten. Denk daarbij aan koho-koho, een Molukse salade van gerookte makreel, geroosterde kokos en limoensap, geserveerd met gestoomde cassave en zoete aardappel. Of nasi kuning (gele rijst) met onder meer kipsaté, paksoi en perkedel (aardappel-gehaktballetje). Ook draait ze haar hand niet om voor colo-colo, gefrituurde vis met zoete sojasaus en limoen, inclusief cassavefrietjes. De maand augustus zat ze midden in een verbouwing en kon ze niet koken voor klanten. Maar vanaf 4 september is ze helemaal terug met een nieuw menu. Check ook haar Facebook-pagina.

Paaseiland
Je kunt nog tot 1 oktober bij Paaseiland op het Stenen Hoofd terecht voor ‘comfort food uit de Pacifische keuken’. Word er wakker met wortel-kokoscake, lunch er met een broodje beefless bulgogi of een portie tofu loempia’s. Met een beetje geluk heeft mede-eigenaar Dylan – blonde moeder, Molukse vader – vandaag weer de befaamde Molukse makreelsalade koho-koho voor je gemaakt. Of staat er weer een spannend event op de agenda. Zo kwamen de koks van de Molukse satébar Ta Toru er een tijdje terug het eten verzorgen. Carl Lemette – half-Indisch, half Moluks – van het formidabele Vrouw met de Baard komt er ook geregeld funk, soul en disco draaien. Het restaurant dat Carl met zijn vrouw Mas runt zit in het centrum, maar werd geboren in de Kitchen Republic in Houthaven. In hun vrolijke zaak mixen ze de best ingrediënten uit de Europese en Aziatische keuken tot spannend soulfood, zoals sticky spareribs, rendang van jackfruit en soto bouillon van paddenstoelen.

 

DeWestkrant