De drie beste toko’s van Nieuw-West

Hoogstins2024

Voor liefhebbers van sateetjes van geit, lempers en kokosdrankjes is Nieuw-West ideaal jachtterrein. Maar de beste toko’s liggen wat verstopt; je zou er zó langslopen. Weet je wat? Ik presenteer je gewoon mijn favoriete toko’s!

Mari Rasa (Slotermeer)
Dicht bij Moldavië, het enige Roemeense restaurant van Nederland, vind je dit vriendelijke afhaalzaakje met knapperige groente in de vitrine, ‘vurige’ vissen en verleidelijke vleesgerechten. De zoete, subtiele smaak van de malse babi ngo hiong is verslavend goed. Liever ajam dan varken? Ik zeg: op houtskool gegrilde kip! Duik ook eens in de vrieskist van deze kleine kanjer aan de Lodewijk van Deysselstraat. Daar liggen namelijk bakjes zelfgemaakte nasi uduk, een soort miniatuur nasi rames met kokosrijst, en porties kolak, een dessert van gestoofde bananen, kokosmelk en palmsuiker, te schreeuwen om aandacht. Je zou daardoor bijna de bakjes bubur ajam over het hoofd zien. Zonde, want die rijstepap met kip vind je niet overal.
http://www.marirasa.nl

Toko Bandung (Osdorp)
Een klinkende naam sinds 1962. Deze zaak aan de Pieter Calandlaan is naar eigen zeggen ‘van alle markten thuis’. Je vindt er alle ingrediënten om zelf Aziatisch te koken. De meterslange vitrine met kant-en-klare Indonesische gerechten en snacks bezorgt je gegarandeerd keuzestress. Natuurlijk zijn er de usual aspects, maar er zijn ook lekkernijen die je niet snel in een standaard toko vindt. Een kleine greep: papayabladeren met gedroogde garnalen, het pittige visgerecht pepesan met tonijn in plaats van makreel en nogosari, een megalekkere ‘pudding’ van rijstmeel met kokos en banaan. Extra leuk aan Bandung is dat je er ook kunt eten. En hoe! Een omelet met tahoe en taugé klinkt ‘mwah’, maar het vakkundig gemaakte eitje van Bandung is dat zeker niet. De iets pittige, stroperige ketjapsaus erbij geeft de tahu telor schwung voor tien.
https://www.tokobandung.nl

Toko Makassar (Geuzenveld)
Een instituut onder Indische Nederlanders in Amsterdam en omgeving. In bedrijf sinds begin jaren zeventig en still going strong. Pronkstuk is de riante vitrine met hartige en zoete snacks. Joekels van spekkoeken en bika ambon, een cake van tapiocameel met de textuur van een honingraat. De Indische kroketten en risolles zijn niet aan te slepen en bij de bakken met afhaalgerechten is het in het weekend ook knetterdruk. Zelf maken kan natuurlijk ook. Deze toko aan de Sam van Houtenlaan heeft er alle ingrediënten voor in huis. http://www.tokomakassar.nl

DeWestkrant